Op de stand van NXP op de CES in Las Vegas wordt de zelfrijdende auto gedemonstreerd.
Volledig scherm
Op de stand van NXP op de CES in Las Vegas wordt de zelfrijdende auto gedemonstreerd. © REUTERS

NXP in Eindhoven werkt met Franse Kalray aan zelfrijdende autochips

EINDHOVEN/LAS VEGAS - Chipproducent NXP in Eindhoven gaat samen met het Franse Kalray werken aan systemen voor zelfrijdende auto's. Dat hebben beide bedrijven op elektronicabeurs CES in Las Vegas in de VS bekendgemaakt. 

NXP brengt haar beveiligings- en computerchips in en het in Grenoble gevestigde Kalray een aantal hoogwaardige intelligente chips. De twee vormen een nieuw platform waar autobouwers hun producten zelfrijdend kan maken tot op de niveaus 2 en 3 (van 5, waarbij 5 betekent volledig autonoom). De twee partijen hebben afgesproken voor de toekomst te werken aan systemen voor auto's die zelfrijdend zijn tot de niveaus 4 en 5.  Kalray is in 2008 voortgekomen uit de Franse wetenschappelijke instelling voor alternatieve en atoom energie.

Weinig vertrouwen

Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten enthousiast zijn over zelfrijdende auto's, maar er nog weinig vertrouwen in hebben of ze ooit veilig zullen zijn. Dit is mede ingegeven door ongevallen met experimentele voertuigen. NXP werkt daarom aan centrale systemen die zorgen voor een maximale veiligheid. 

„We zijn erg blij in Kalray een partner te hebben waarmee we de belangrijke uitdagingen aankunnen”, zegt manager Kamal Khouri van NXP. „Ons platform biedt de functionaliteit en veiligheid voor een betrouwbare autonoom rijdende auto. In tegenstelling tot de riskante en energieverslindende oplossingen die soms in voertuigen getest worden.”