Volledig scherm
© ANP XTRA

NXP-medewerkers vrezen voor verlies van baan en cao bij overname door Qualcomm

EINDHOVEN - Werknemers van NXP maken zich zorgen over hun toekomst bij overname door Qualcomm. Dat is de uitkomst van een enquête door de vakbonden. 

De werknemers vrezen voor verlies van hun baan en een slechtere cao en sociaal plan als het bedrijf wordt overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm. Ook zijn ze bang voor slechtere arbeidsvoorwaarden en een wisseling van het management met verlies van de NXP-cultuur. Dat is de uitkomst van een steekproef die de vakbonden FNV Metaal, VHP2 en De Unie hebben gehouden onder 133 van de 2200 medewerkers van NXP. 

Cao-overleg

„We nemen die zorgen heel serieus. Gelukkig geldt dat ook voor de directie van NXP, daarom zijn we met elkaar in gesprek", zegt Jörg Sauer van VHP2. „De huidige cao loopt per 1 oktober dit jaar af. We hebben met de directie afgesproken dat we het cao-overleg per 1 september voeren. De kans is groot dat we dan met Qualcomm praten. Het is afwachten of de deal doorgaat. Voor 25 juli moet het rond zijn."

Hoofdkantoor

Volgens NXP hoeven werknemers zich geen zorgen te maken over de cao en het sociaal plan. „Wij vallen straks ook onder het Nederlands recht, dus wij houden de cao en het sociaal plan van NXP", zegt de woordvoerder van NXP. Hij verwacht niet dat er echt  banen zullen verdwijnen, behalve op het hoofdkantoor. „We hebben altijd gecommuniceerd dat overname door Qualcomm gevolgen zal hebben voor ons hoofdkantoor in Eindhoven. Qualcomm heeft al een hoofdkantoor, dus die functie verdwijnt voor de vestiging op de High Tech Campus en daarmee ook een deel van de 200 banen." 

Productie

Ook vakbondsman Sauer denkt dat de afdelingen onderzoek en ontwikkeling in Eindhoven en productie in Nijmegen in eerste instantie ongewijzigd zullen blijven. „De NXP-vestigingen zijn heel anders dan die van Qualcomm, want die richt zich op mobiele telefoons, terwijl NXP zich toespitst op toepassingen in de automobielindustrie en beveiliging." 

China

Sinds de aankondiging in oktober 2016 van de overnameplannen van NXP door Qualcomm, is er al onrust onder het personeel. Die lijkt toe te nemen nu de deadline dichterbij komt en de overname weer kans lijkt te maken. Tot nu hield China de overname tegen. Maar de grootmacht lijkt er nu positiever tegenover te staan. Dat zou een Chinese overheidsbekleder anoniem hebben gezegd tegen The Wall Street Journal. Sinds vorige week hebben de Verenigde Staten en China hun wederzijdse importtarieven opgeschort. Ook zouden de VS toch weer levering van componenten aan de Chinese telefoonproducent ZTE willen toestaan. Eerder deden de VS het bedrijf in de ban vanwege deals met Iran.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8742 stemmen