Volledig scherm
© ANP

NXP uit Eindhoven zou chips nieuwe telefoon Huawei leveren

EINDHOVEN - NXP zou met succes de Amerikaanse ban op het Chinese Huawei omzeilen. De nieuwste smartphone zou zijn voorzien van chips van het Eindhovense concern.

NXP wil geen uitspraken doen over individuele klanten. Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal heeft een Japans technologielaboratorium de NXP-chips ontdekt in de 'Mate 30' telefoon van Huawei. Het Japanse laboratorium haalt elektronische apparaten uit elkaar en onderzoekt de inhoud. Behalve chips van NXP zouden ook die van Huawei's eigen halfgeleiderbedrijf HiSilicon in de telefoon zitten.

In het kader van het handelsconflict legde de  Amerikaanse overheid in mei de export van bepaalde technologie naar China aan banden. NXP liet weten dat het stopte met de levering van een aantal producten aan Huawei. Chips die niet onder de sanctiemaatregelen vallen, bleef het wel verstrekken aan de Chinese klant. De VS blokkeerden de export van producten die voor 25 procent of meer van Amerikaanse herkomst zijn. 

NXP werkt wereldwijd en is deels Amerikaans. Van de 60 vestigingen telt het er elf in de Verenigde Staten. Met chips die in Nederland of Duitsland worden ontwikkeld, zou NXP de Amerikaanse boycot kunnen omzeilen.