NXP in 2019 op de CES beurs in Las Vegas.
Volledig scherm
NXP in 2019 op de CES beurs in Las Vegas. © REUTERS

Omzet NXP duikt dit kwartaal onder de 2 miljard dollar

EINDHOVEN - De omzet van chipfabrikant NXP in Eindhoven daalde in het eerste kwartaal zoals begin deze maand werd voorspeld naar 2,02 miljard dollar, 3 procent lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Maar het dieptepunt is nog niet bereikt, zo blijkt uit de vooruitzichten in het dinsdagochtend gepubliceerde kwartaalbericht. 

In het lopende kwartaal daalt de omzet mogelijk 23 procent naar 1,7 miljard dollar en in het gunstigste geval 14 procent naar 1,9 miljard dollar. Ook de winst, in het eerste kwartaal nog 502 miljoen dollar, staat onder druk en bedraagt in het lopende kwartaal tussen de 282 miljoen en 404 miljoen dollar. Aldus de voorspellingen. 

Wijdverspreide sociale ontregeling

Topman Rick Clemmer van NXP spreekt van een periode van wijdverspreide sociale ontregeling, waarin de focus van het bedrijf op de gezondheid moet blijven gericht. „Zakelijk gesproken navigeren we door een zeer uitdagende en veranderlijke markt. Met onze partners werken we samen om een goed beeld te krijgen van de vraag naar onze producten bij onze klanten, vooral de autoproducenten en industriële bedrijven. We blijven wel de financiële kracht, het juiste productenpalet en de klanten houden om sterk uit deze onvoorspelbare wereld op te rijzen.”

De grootste divisie van NXP, die levert aan de auto-industrie, zakte onder het miljard dollar naar 994 miljoen, 4 procent lager dan de 1,04 miljard dollar een jaar eerder. De divisie die chips voor zendmasten maakt voor de mobiele netwerken zakte het hardst met 10 procent naar 404 miljoen dollar, van 449 miljoen een jaar eerder.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven