Volledig scherm
PREMIUM
NXP op de High Tech Campus in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Overname NXP in Eindhoven kan nog voor drie maanden onzekerheid zorgen

EINDHOVEN - Opnieuw is de poging van Qualcomm om NXP over te nemen verlengd, nu met maximaal drie maanden. Het lijkt nu echt de laatste fase. Voor de werknemers van NXP is de overname door Qualcomm het spreekwoordelijke gebed zonder end geworden. Daarom nu: acht vragen over NXP.

Is NXP eigenlijk nog wel Eindhovens?

We zouden bijna vergeten dat chipfabrikant NXP in zijn huidige omvang pas bestaat sinds 2015. Toen nam NXP het Amerikaans chipbedrijf Freescale over waardoor het bijna in omvang verdubbelde. NXP heeft nu circa 31.000 werknemers in 33 landen. Van de vijf chipfabrieken staan er drie in Amerika, een in Nijmegen en een in Singapore. Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq in New York, en rapporteert in dollars. Maar de wortels liggen in Eindhoven, waar NXP in 2006 afsplitste van Philips. Het hoofdkantoor is op de High Tech Campus in Eindhoven waar 200 mensen werken en ruim 700 op een afdeling onderzoek en ontwikkeling. Vooral voor de werknemers op het hoofdkantoor kan een overname grote gevolgen hebben.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hoekstra: Niet bij voorbaat tegen nieuwe eurobegroting

    Hoekstra: Niet bij voorbaat tegen nieuwe eurobegro­ting

    Minister Wopke Hoekstra van financiën schiet niet bij voorbaat nieuwe Duits-Franse voorstellen voor een eurobegroting af. ,,Dit is een ander plan dan vorige keer, het is gekoppeld aan de meerjarenbegroting van de EU en bedoeld voor investeringen”, aldus Hoekstra. ,,De lakmoesproef blijft of dit voorstel in het belang van de Nederlandse belastingbetaler is. We moeten daar echt van overtuigd zijn en anders doen we niet mee. Er zijn al een heleboel investeringspotjes.”