Volledig scherm
PREMIUM
NXP op de High Tech Campus in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Overname NXP in Eindhoven kan nog voor drie maanden onzekerheid zorgen

EINDHOVEN - Opnieuw is de poging van Qualcomm om NXP over te nemen verlengd, nu met maximaal drie maanden. Het lijkt nu echt de laatste fase. Voor de werknemers van NXP is de overname door Qualcomm het spreekwoordelijke gebed zonder end geworden. Daarom nu: acht vragen over NXP.

Is NXP eigenlijk nog wel Eindhovens?

We zouden bijna vergeten dat chipfabrikant NXP in zijn huidige omvang pas bestaat sinds 2015. Toen nam NXP het Amerikaans chipbedrijf Freescale over waardoor het bijna in omvang verdubbelde. NXP heeft nu circa 31.000 werknemers in 33 landen. Van de vijf chipfabrieken staan er drie in Amerika, een in Nijmegen en een in Singapore. Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq in New York, en rapporteert in dollars. Maar de wortels liggen in Eindhoven, waar NXP in 2006 afsplitste van Philips. Het hoofdkantoor is op de High Tech Campus in Eindhoven waar 200 mensen werken en ruim 700 op een afdeling onderzoek en ontwikkeling. Vooral voor de werknemers op het hoofdkantoor kan een overname grote gevolgen hebben.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. TUI-topman: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwerking
  PREMIUM

  TUI-top­man: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwer­king

  Fritz Joussen (55) is de hoogste baas van TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld. Onder zijn bewind transformeerde TUI zich van traditionele reisaanbieder die pakketreizen verkoopt, naar een bedrijf dat vooral zelf hotels, cruiseschepen en vliegtuigen heeft. Zo bood de onderneming tegenwicht aan de sterke opkomst van digitale reisplatforms als Booking.com. ,,We weten steeds beter wat onze klanten willen.’’
 2. Cryptodromen in Eindhoven: de Florijncoin van ‘serieondernemer en visionair’ Toine Aarts
  PREMIUM
  Achtergrond

  Cryptodro­men in Eindhoven: de Florijn­coin van ‘serieon­der­ne­mer en visionair’ Toine Aarts

  Cryptomunten heten ze: digitale muntjes die het betaalverkeer van de toekomst zouden worden. Maar het vertrouwen in ‘hét alternatief voor de euro’ lijkt snel af te brokkelen. Investeerders weten soms niet waar hun harde euro’s zijn gebleven. Ook in Eindhoven werd een cryptomunt gelanceerd: de Florijncoin. Wat is er enkele maanden na de presentatie over van alle beloften?
 3. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.