Volledig scherm
Anderhalf jaar geleden sloot NXP de overname van Freescale af. Bij die gelegenheid werd deze truck ingezet om toepassingen van NXP te demonstreren. © Jurriaan Balke

Overname NXP is een stroef proces

ANALYSEEINDHOVEN - De grootste overname ooit in de chipindustrie gaat niet zonder slag of stoot. Na de aandeelhouders doet ook Europa nog moeilijk.

Er liggen heel wat beren op de weg die leidt naar de overname van Eindhovens chipfabrikant NXP door zijn grote Amerikaanse broer Qualcomm. Ten eerste denken aandeelhouders van NXP méér te kunnen beuren voor hun bezit. Dan is er nog de Europese Commissie die zich serieus lijkt vast te bijten in de overname. Tot slot, als deze hordes allebei worden genomen, is er nog het blazoen van Qualcomm dat de laatste maanden flink wordt geschonden.

Hoog oplopende ruzie
Om met dat laatste te beginnen: moet je het als NXP'er nog wel willen, overgenomen worden door Qualcomm? Bij de voormalige chipdivisie van Philips heerst toch de overtuiging dat met het leveren van gewoon de beste chips de wereldmarkt moet worden beconcurreerd. Natuurlijk is Qualcomm ook op een aantal gebieden de beste van de wereld. Maar door de verkoop van die topproducten te koppelen aan andere producten die ook voor een veel lagere prijs te koop zijn, chanteer je de klant. Het concern heeft daardoor hoog oplopende ruzie met onder meer techgigant Apple en sommige overheidsinstanties. Het kan niet gezond zijn om op basis van chantage met belangrijke klanten om te gaan. Dan weet je dat ze voorgoed vertrokken zijn op het moment ze zich dat ook maar enigszins kunnen veroorloven.

Juist die praktijk van koppelverkoop heeft commissaris Margrethe Vestager van de Europese Commissie geprikkeld om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de overname. Zij is terecht bang dat de praktijken van Qualcomm aangevuld met NXP alleen maar uitgebreid worden. Met als gevolg dat de prikkel om gezond te concurreren in de markt kleiner wordt. Dat is precies waar de Europese Commissie voor dient te waken.

Google
Dat mevrouw Vestager niet terugdeinst om fors in te grijpen blijkt wel uit haar maatregel deze week tegen Google. Dat moet een boete betalen van 2,42 miljard euro, omdat Google eigen verkoopdiensten voortrekt. Ook legde ze eerder een boete van 13 miljard euro op in verband met belastingontduiking van Apple in Ierland. Dat ze de overname van NXP door Qualcomm ook serieus aanpakt blijkt wel uit een bericht gisteren. Blijkbaar blijven de twee bedrijven in gebreke bij het aanleveren van gevraagde gegevens. "Nou, dan zetten we de klok stil en duurt het gewoon langer voordat ons eindrapport klaar is", zegt Vestager.

Dat rapport, waar de hele overname van afhankelijk kan zijn, was gepland op 17 oktober, maar wordt nu dus later. Als het dan nog nodig is. Want intussen zijn er ook nog opstandige aandeelhouders. Sinds de overeenkomst over de overname in oktober vorig jaar is de beurs op vele fronten flink gestegen. De activistische aandeelhouder Elliot meldde zich eind mei daarom met de mededeling dat hij de prijs van 110 dollar per aandeel NXP, inclusief schulden totaal 43 miljard euro, te laag vindt.

Dat was niet aan dovemansoren gericht. Op dat moment was ongeveer 15 procent van de aandelen aangemeld voor overname. Intussen hebben veel aandeelhouders hun aanmelding weer ingetrokken en is nog maar 12,5 procent aangemeld. Veel te weinig en Qualcomm was vorige week dan ook genoodzaakt het bod te verlengen. Of het bedrijf in staat is de aandeelhouders tegemoet te komen is twijfelachtig. Met het huidige bod gaat Qualcomm al tot het uiterste.

Het blijft dus spannend of de grootste overname in de chipindustrie ooit uiteindelijk doorgaat.