Volledig scherm
Eindhoven NXP op High Tech Campus. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Overname van NXP Eindhoven weer inzet bij conflict China en VS

EINDHOVEN - Berichten over toestemming van China over de overname van NXP in Eindhoven door het Amerikaanse Qualcomm spreken elkaar tegen. Vrijdagochtend meldde de China Morning Post dat de toestemming er zou zijn. Niet veel later ontkende persbureau Reuters juist dat het zover is. Beide beroepen zich op bronnen dicht bij de materie. 

China zou de kwestie opnieuw als inzet gebruiken in onderhandelingen met de VS over vrije handel. Het besluit van de regering Trump vrijdag om een belasting van tientallen miljarden dollar te heffen op Chinese producten zou de zaak geen goed gedaan hebben. 

Anderhalf jaar

Qualcomm en NXP wachten al bijna anderhalf jaar op het sluiten van de deal tussen de twee. Intussen heeft Qualcomm het bod al verhoogd van 110 naar 127,50 dollar per aandeel (totaal 47 miljard dollar inclusief schulden) en hebben acht overheden hun toestemming al gegeven. De uiterste datum waarop het bod afloopt is dinsdag 26 juni. Als dan de overname niet rond is moet Qualcomm de Eindhovense chipfabrikant een boete van 2 miljard dollar betalen.