Volledig scherm
© REUTERS

Qualcomm, dat NXP wil, krijgt nu toch forse tik van Europa

EINDHOVEN - Vorige week kreeg Qualcomm nog goed nieuws uit Europa, woensdag kwam er alsnog een fikse tik van bijna een miljard euro. De Amerikaanse chipgigant kreeg toestemming om NXP over te nemen, maar nu legt de Europese Commissie (EC) het bedrijf een boete van 997 miljoen euro op. 

Het bedrijf heeft volgens de EC van 2011 tot 2016 de Europese anti kartelwetten overtreden door aan de klant Apple forse betalingen te doen met als voorwaarde dat de mobieltjesmaker geen chips bij concurrenten inkoopt.

Het gaat om zogeheten LTE chipsets, met technologie die een mobiel apparaat contact laat leggen met mobiele netwerken van bijvoorbeeld KPN of Vodafone. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager heeft Qualcomm de markt hiermee afgesloten voor concurrenten. „Qualcomm betaalde miljarden dollars aan Apple om te voorkomen dat dit bedrijf van concurrenten zou kopen. Het ging hier niet om gewone kortingen op de prijs, omdat de betalingen gedaan zijn met de voorwaarde dat Apple exclusief inkocht bij Qualcomm ten behoeve van zijn iPhones en iPads.” Qualcomm reageerde snel met een verklaring dat het bedrijf het oneens is met de boete en dat het tegen het besluit in beroep zal gaan. 

Concurrenten

Qualcomm is veruit de grootste als het gaat om LTE chips, maar er zijn wel concurrenten. Zo heeft Intel in die periode vergeefs geprobeerd er tussen te komen bij Apple. Volgens de overeenkomst tussen Apple en Qualcomm zouden de betalingen direct stoppen en zouden eerdere betalingen terugbetaald moeten worden als Apple andere chips zou gaan gebruiken. 

Qualcomm is overigens al langer in een juridisch gevecht verwikkeld met Apple, dat van mening is dat er door koppelverkoop een miljard dollar teveel aan royalty's is betaald. De mobieltjesmaker eist dat geld terug, waarop Qualcomm Apple aanklaagt wegens schending van patenten en probeert verkoop van iPhones in de Verenigde Staten en Europa te verbieden. 

Philips

In dit gevecht lijkt nu ook Philips te worden betrokken, nadat Qualcomm het bedrijf heeft gedagvaard om informatie te verstrekken. Het zou hierbij gaan om informatie over patenten die in het verleden aan Philips zijn verleend. Philips heeft echter geweigerd de informatie te geven omdat het bedrijf bang is dat de vertrouwelijkheid zal worden geschonden tijdens het juridisch gevecht tussen de twee partijen. Een woordvoerder van Philips wil niet zeggen om wat voor informatie het hier gaat. Het bedrijf krijgt dit soort dagvaardingen volgens hem wel vaker en beslist per geval hoe te reageren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.