Volledig scherm
Qualcomm presenteert zich op een beurs. © AP

Qualcomm eist: géén iPhones de VS in; NXP bemoeit zich er niet mee

EINDHOVEN - De ruzie tussen mobieltjesfabrikant Apple en chipfabrikant Qualcomm, dat NXP in Eindhoven wil overnemen, kent zijn voorlopige hoogtepunt. Qualcomm eist dat Apple geen iPhones meer de Verenigde Staten in mag importeren. Net nu Apple van plan is dit najaar nieuwe modellen van de iPhone 7 en de iPhone 8 te presenteren. 

NXP ontkent dat het inspeelt op de ruzie van zijn toekomstige moeder door bepaalde chips niet meer of minder aan Apple te leveren. Tipgevers aan de website iculture zeggen dat chips voor het stekkertje van de iPhone kabels niet meer geleverd worden. NXP levert ook andere chips voor iPhones, zoals NFC-chips en een processor die de bewegingssensoren aanstuurt. Een woordvoerder van NXP laat weten niet in te gaan op klantcontacten. „Maar we benadrukken dat NXP onveranderd opereert als onafhankelijk bedrijf.”

Tien jaar
Op dit moment worden er tientallen miljoenen van de nieuwe modellen iPhones in China geproduceerd, bestemd voor de Amerikaanse markt. In oktober, als de iPhone tien jaar bestaat, wil Apple deze met veel bombarie in de markt zetten. Maar als de Internationale handelscommissie van de VS (ITC) Qualcomm gelijk geeft, dan kan dat feest niet door gaan.

In een toelichting zegt topman Don Rosenberg van Qualcomm de klacht bij ITC te baseren op zes patenten. „Het zijn technologieën die in het hart van iedere iPhone werken en verder gaan dan alleen modem of mobieltjes standaarden. Apple gebruikt onze technologie terwijl het bedrijf weigert ervoor te betalen. Wij willen met onze eis dat de schending van patenten door Apple stopt.” Eerder eiste Apple een miljard dollar van Qualcomm omdat deze volgens de mobieltjesmaker teveel licentierechten in rekening brengt.