Volledig scherm
Een chip van NXP op een printplaat. © Fotowerk

Qualcomm vraagt China opnieuw toestemming voor overname NXP

EINDHOVEN - In een poging de vastgelopen overname van chipfabrikant NXP in Eindhoven vlot te trekken heeft Qualcomm zaterdag de vraag om toestemming aan China ingetrokken en opnieuw ingediend. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informanten rondom de Amerikaanse chipgigant.

Qualcomm moest dit wel doen, omdat de lopende vraag dinsdag dreigde te verlopen, zonder een antwoord van de Chinese overheid. Nu heeft China opnieuw een termijn van een half jaar om een besluit te nemen over toestemming voor de overname.

Laatste horde voor overname

Toestemming van China, waar zowel Qualcomm als NXP belangrijke vestigingen hebben, is de laatste horde voor de overname. Eerder gaven acht andere overheden, waaronder die van de Verenigde Staten en de Europese Commissie, al hun toestemming. Bovendien wordt verwacht dat ook de benodigde 70 procent van de aandeelhouders van NXP akkoord is met het bod, nadat dat in februari werd verhoogd tot 127,5 dollar per aandeel. Dat is een totaal van 44 miljard dollar (36 miljard euro), exclusief de schuldenlast van NXP.

De overeenkomst over de overname van NXP door Qualcomm dateert al van oktober 2016 en deze verloopt volgende week donderdag. Dan moet formeel het bod opnieuw uitgebracht worden, of de hele deal gaat niet door.

Handelsconflict VS met China

Volgens analisten hebben Qualcomm en NXP de pech dat er een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China tussen gekomen is. Zij verwachten dat China pas mogelijk toestemming geeft als dat conflict is opgelost. President Trump dreigt onder meer 1300 Chinese producten voor 50 miljard dollar extra te belasten.

Eerder al deed Qualcomm toezeggingen aan de Chinese overheid om de fusie niet te misbruiken door de concurrentie te ondermijnen. Zo moest het onder meer beloven om licenties voor het gebruik van NXP producten niet te koppelen aan die van Qualcomm. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. TUI-topman: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwerking
  PREMIUM

  TUI-top­man: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwer­king

  Fritz Joussen (55) is de hoogste baas van TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld. Onder zijn bewind transformeerde TUI zich van traditionele reisaanbieder die pakketreizen verkoopt, naar een bedrijf dat vooral zelf hotels, cruiseschepen en vliegtuigen heeft. Zo bood de onderneming tegenwicht aan de sterke opkomst van digitale reisplatforms als Booking.com. ,,We weten steeds beter wat onze klanten willen.’’
 2. Cryptodromen in Eindhoven: de Florijncoin van ‘serieondernemer en visionair’ Toine Aarts
  PREMIUM
  Achtergrond

  Cryptodro­men in Eindhoven: de Florijn­coin van ‘serieon­der­ne­mer en visionair’ Toine Aarts

  Cryptomunten heten ze: digitale muntjes die het betaalverkeer van de toekomst zouden worden. Maar het vertrouwen in ‘hét alternatief voor de euro’ lijkt snel af te brokkelen. Investeerders weten soms niet waar hun harde euro’s zijn gebleven. Ook in Eindhoven werd een cryptomunt gelanceerd: de Florijncoin. Wat is er enkele maanden na de presentatie over van alle beloften?
 3. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.