Volledig scherm
Topman Rick Clemmer van NXP.

Topman Rick Clemmer van NXP in Eindhoven strijkt 77 miljoen dollar op

EINDHOVEN De totale compensatie: salaris, bonus en de waarde van toegekende aandelen en opties, van Rick Clemmer van NXP was vorig jaar 77,4 miljoen dollar (68 miljoen euro). Dat staat in het jaarverslag dat het bedrijf vrijdag deponeerde bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Daarmee komt de topman van de chipfabrikant in Eindhoven opnieuw in opspraak over zijn hoge salariëring. 

Personeel van NXP reageert volgens bestuurder Gerald Maenen van FNV Metaal boos op wat ze de graaicultuur en zelfverrijking van de NXP top noemen. „NXP heeft onder Clemmer een bonus cultuur opgezet die functioneel was toen men moest zien te overleven, maar die nu zijn doel volledig voorbij schiet en een zeer negatieve uitwerking heeft op medewerkers”, aldus Maenen.

Na de bekendmaking van de voorgenomen overname door branchegenoot Qualcomm in 2016 kwam Clemmer ook al in opspraak. Zijn toen opgebouwde pakket aan aandelen en opties wist hij te verzilveren voor in totaal 428 miljoen dollar. Normaal gesproken moeten als bonus verkregen aandelen en opties een aantal jaren in bewaring blijven voordat ze kunnen worden verzilverd. Dit om de bestuurder te stimuleren beslissingen te nemen die op de lange termijn goed uitvallen. Vanwege het plan tot overname van NXP door Qualcomm, dat in juli 2018 uiteindelijk werd afgeblazen, kwamen deze stukken in één keer vrij en konden ze tegen de toen hoge koers worden verkocht op de beurs.

Na aantal jaren pas geïnd

Ook voor het grootste deel van de beloning die Clemmer vorig jaar werd toegekend geldt dat deze pas na een aantal jaren kan worden geïnd. Het basissalaris bedroeg 1,4 miljoen dollar en de korte termijn bonus ongeveer eenzelfde bedrag. De lange termijnbonus bestond dus uit aandelen en opties die nu 73 miljoen dollar waard zouden zijn. De kosten die NXP voor dit beloningspakket van Clemmer moet maken zijn overigens veel lager en bedragen ruim 31 miljoen dollar. De totale compensatie voor Clemmer bedroeg in 2017 nog bijna 20 miljoen dollar en in 2016 18 miljoen dollar.

Opvallend is dat Richard Clemmer op eenzame hoogte staat als het gaat om de beloning. NXP heeft een Amerikaanse bedrijfsstructuur waarbij alle ballen op de topman worden gezet. De overige acht bestuurders, die een meer controlerende functie hebben, verdienen gezamenlijk minder dan 3 miljoen dollar. De salarissen van het managementteam, dat het uitvoerende werk doet, staan niet eens in het jaarverslag. Wel is bekend dat voor hen en voor managementlagen daaronder, mooie bonusregelingen zijn. Ook al komen ze niet in de buurt van die van topman Rick Clemmer.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.