Het hoofdkantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven. Original IPTCSource Zero40

edith
Volledig scherm
Het hoofdkantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven. Original IPTCSource Zero40 edith © Rens van Miero

Trump en Xi Jinping spraken over Eindhovense chipmaker NXP: ‘Dat het nu weer opgepakt zou worden, is niet waarschijnlijk’

BUENOS AIRES  / EINDHOVEN - Bij de G20 in het Argentijnse Buenos Aires hebben president Donald Trump van de Verenigde Staten en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping gesproken over NXP, de chipmaker uit Eindhoven.

Het Witte Huis meldt dat China aan heeft gegeven nog eens te kijken naar een mogelijke overname van NXP door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm.

De overname ging afgelopen zomer niet door omdat de Chinese mededingingsautoriteit geen goedkeuring wilde geven aan de deal. Deze toestemming was nodig omdat het Eindhovense bedrijf ook actief is in China. Xi Jinping zou Trump nu mede hebben gedeeld dat hij er voor openstaat om de deal alsnog goed te keuren. 

Directeur Nederland van NXP Guido Dierick zegt dat wat de twee presidenten besproken hebben mosterd na de maaltijd is. „Dat proces is afgesloten en niets is onmogelijk, maar dat het nu weer opgepikt zou worden is niet waarschijnlijk.”

Dierick memoreert dat na de afsluiting van het twee jaar durende proces in juli Qualcomm 2 miljard dollar beëindigingsboete heeft betaald. Bovendien heeft Qualcomm een programma voor terugkoop van aandelen voor 30 miljard dollar gestart. Hierdoor is de financiële positie van het bedrijf niet meer zodanig dat makkelijk de overnamesom van 44 miljard dollar kan worden opgebracht.

Het chipbedrijf heeft op het hoofdkantoor in Eindhoven zo'n 200 mensen werken en een onderzoeksvestiging met 800 mensen. In Nijmegen heeft het bedrijf ook vestigingen, waaronder een grote chipfabriek, met 1500 mensen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven