Volledig scherm
© ANP XTRA

Vertrek licentiebaas van bedrijf dat NXP wil overnemen

EINDHOVEN - Derek Aberle, de topman verantwoordelijk voor het licentiebeleid van Qualcomm, verlaat het Amerikaanse bedrijf. Dat heeft de chipmaker, die de Eindhovense branchegenoot NXP wil overnemen, bekendgemaakt. Aberle staat onder druk wegens grote conflicten met licentiehouders, waaronder mobieltjesmaker Apple, die miljarden dollars terug eisen. 

In het persbericht is geen reden voor het vertrek opgegeven, behalve dan dat hij hier zelf voor heeft gekozen na een carrière bij het bedrijf van zeventien jaar. Het vertrek is officieel per 31 december 2017. De afdeling die de licenties, een belangrijke inkomstenbron van Qualcomm, regelt, rapporteert voortaan rechtstreeks naar topman Steve Mollenkopf.

Bod

Tegelijk maakte Qualcomm bekend dat het bod op chipfabrikant NXP in Eindhoven opnieuw wordt verlengd tot 22 september. Tegelijk moest het bedrijf meedelen dat nog meer aandeelhouders die hun papieren eerst hadden aangeboden ter overname zich nu hebben teruggetrokken. Nog maar 6,9 procent van de aandeelhouders van NXP wil zijn bezit overdoen voor 130 dollar per aandeel (totaal circa 43 miljard euro), het bod dat Qualcomm in oktober vorig jaar deed.

Het bedrijf wil nog steeds vóór het eind van dit jaar 80 procent van alle aandelen. Enkele activistische aandeelhouders hebben echter gezegd dat dit bod dan eerst verhoogd zal moeten worden. Bovendien loopt nog steeds een onderzoek naar de rechtmatigheid van de overname bij de Europese Commissie. Dit gaat onder meer over de praktijken van licentieverlening van het bedrijf. Dat onderzoek is vertraagd en zal niet eerder dan 6 december zijn afgerond.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement