Volledig scherm
Alina Zagitova. © Photo News

Puber Alina Zagitova helpt Russen aan eerste goud

De vijftienjarige kunstschaatsster Alina Zagitova heeft op de vijftiende dag van de Olympische Spelen in Pyeongchang het team van de Olympische atleten namens Rusland de eerste gouden medaille bezorgd. De Europees kampioene greep het goud voor haar landgenote Evgenia Medvedeva.

Christopher Clarey on Twitter

Youngest Ladies Singles Champions in Olympic figure skating 1. Tara Lipinski 15 years, 257 days 1998 2. Alina Zagitova 15 years, 280 days 2018 3. Sonja Henie 15 years 316 days 1928

Met haar kür op muziek van Don Quichot kwam Zagitova tot een score van 156,65 punten. Regerend wereldkampioene Medvedeva vergaarde met haar kür op Anna Karenina exact dezelfde score. Zagitova pakte het goud op basis van een net iets hogere score in de korte kür: 82,92 tegen 81,61 punten. Het brons was voor de Canadese Kaetlyn Osmond die een score van 152,15 haalde op muziek uit het Zwanenmeer.

Het team van de atleten uit Rusland, dat in Pyeongchang onder de olympische vlag uitkomt, had tot dusverre vier keer zilver en acht keer brons gehaald.

,,Er stond veel druk op ons'', zei Zagitov, die behoorlijk nerveus aan haar kür begon. ,,Alle fans verwachten van ons, de olympische sporters namens Rusland, dat we op de hoogste tree van het podium komen. Ik ben gelukkig dat het toch is gelukt.''

Volledig scherm
Alina Zagitova. © AP
Volledig scherm
Alina Zagitova. © REUTERS
Volledig scherm
Alina Zagitova. © EPA