Een van de grootste problemen in het buitengebied is het enorme capaciteitstekort bij de politie, vindt gedeputeerde Rik Grashoff.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de grootste problemen in het buitengebied is het enorme capaciteitstekort bij de politie, vindt gedeputeerde Rik Grashoff. © Jan Zandee

‘Geef de boswachters een pistool’, vindt groot deel Brabantse politiek

EINDHOVEN - De forse kritiek op Samen Sterk in Brabant (SSiB), dat is belast met handhaving en toezicht in het buitengebied, baart de Brabantse politiek zorgen. CDA, VVD, PVV en CU willen boswachters zo nodig een vuurwapen meegeven om hun werk beter te kunnen doen. 

Volledig scherm

De zogeheten groene boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van SSiB, zoals boswachters, zijn onvoldoende bewapend om stropers en (drugs)afvaldumpers aan te pakken, is een van de belangrijkste kritiekpunten.

CDA-Statenlid Marcel Derijckere kent de geluiden van de partners uit het veld. ,,We hebben van hen ook signalen gehad en het baart ons zorgen.” De provincie heeft volgens het CDA onder meer in SSiB geïnvesteerd om het dumpen van drugsafval aan te pakken. Daar hoort een goede uitrusting bij, zo nodig met vuurwapen. ,,Drugscriminelen ga je niet met een wapenstok te lijf.”

De VVD-fractie deelt die mening. Beide partijen geven aan met vragen te komen aan Gedeputeerde Staten.