Volledig scherm
De houten vloer en stoelen zorgen voor een bruincafégevoel in Dinee-café Veertien. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Bij Dinee-café Veertien in Eersel ga je niet met lege maag van tafel

RecensieDe sfeer bij Dinee-café Veertien in Eersel doet denken aan een bruin café. De kaart is uitgebreid, de borden zijn goed gevuld. Elk moment van de dag kun je hier terecht voor een passend hapje. Beoordeling: 6,5.

Aan de historische Markt in Eersel ligt Dinee-café Veertien. Op het terras, met uitzicht op de prachtige boterlinden en het beeld van de contente mens, is het vast goed toeven op een behaaglijke zomerdag. Via de houten deur stappen we naar binnen. Het lijkt wel op een bruin café, is het eerste wat opvalt. Een grote toog in het midden van de zaak, donkere balken aan het plafond. En op de houten vloer tafeltjes met houten caféstoeltjes eromheen.

De bediening komt ons tegemoet en brengt ons naar een tafeltje in de hoek bij het raam met uitzicht op de Markt. De rest van de avond moeten we regelmatig om aandacht van die kant vragen.

Groot boekwerk

De menukaart is een groot boekwerk en maakt meteen duidelijk dat de keuze zeer uitgebreid is. Borrelhapjes, broodjes, lunch, salades, eier-gerechten, pasta's, wokgerechten, menu's. Duidelijk is dat je hier elk moment van de dag terechtkunt voor een passend hapje. De seizoengerechten worden op een klein kaartje apart op tafel gezet. Met ons aperitief voor ons op tafel maken we een keuze.

We beginnen met een taartje van rivierkreeftjes en een roosje van gerookte zalm. Mijn gast heeft voor de gerookte eendenborstfilet gekozen. Ik ben heel nieuwsgierig naar het taartje van rivierkreeft. En ben verheugd te proeven dat de rivierkreeftjes niet tot grove puree zijn gehakt om er een taartje van te kunnen maken maar bij elkaar gehouden worden door een smeuïge hoeveelheid zeer fijn gesneden gerookte zalm. Dat geeft net de noodzakelijke pit aan de doorgaans flauw smakende rivierkreeftjes uit het schap. Afgedekt met het roosje van gerookte zalm en gegarneerd met een frisse salade, opgerolde komkommer en rauwe bietenreepjes. Her en der een tipje bieslookmayonaise rond de salade. Een plezierig voorgerecht.

Aan de andere kant van de tafel hoor ik positieve geluiden over de gerookte eendenborst. Geen droge en taaie, maar een royale hoeveelheid mals smakende plakjes eendenborst op een salade aangemaakt met een dressing van framboos. Zongedroogde tomaatjes, uitgebakken spekjes, komkommerreepjes en kiemgroenten leuken het bord op. We krijgen er stokbrood en kruidenboter bij geserveerd. We drinken er een glas witte huiswijn bij uit Chili, Chardonnay Sarmientos de Tarapaca. Prima begeleider van het voorgerecht, licht met een vleugje citrus in de afdronk.

Vuurvast pannetje

We gaan door met het hoofdgerecht. Aan de overkant komt een goed gevuld bord met noedels, courgette, paprika en gewokte, niet te kleine reepjes biefstuk. Als garnering liggen er enkele kroepoekjes op het bord. De noedels zijn op smaak gebracht met chili en sojasaus. Behalve een enkel stukje taai vlees is de biefstuk goed gebakken en rosé.

Aan mijn kant wordt de hazenpeper van de specialiteitenkaart geserveerd. De hazenpeper in een vuurvast pannetje en er omheen een flinke berg gemarineerde roseval aardappeltjes, gestoofde rode kool en gebakken champignons. Op het hoekje hangt een lichtroze zacht gestoofd peertje.

Het is maar goed dat de hazenpeper in een pannetje geserveerd is, want het geheel heeft meer weg van een goed gevulde soep dan wat je verwacht: stukjes haas en garnituur in saus. Jammer, want de volle smaak van de saus is uitstekend en de enige kleine stukjes haas van een goed kaliber. Een enkel zilveruitje en spekblokje lepel ik van de bodem van het pannetje. De aardappeltjes zijn met mediterrane kruiden op smaak gebracht. Een niet geslaagde combinatie bij hazenpeper. De rode kool en gebakken champignons zijn vers en smaakvol. Het glas verwarmend lekkere Italiaanse wijn, Terre Siciliane, smaakt fruitig en heeft een vleug kaneel en vijgen.

Halffabrikaten

Van de dessertkaart hebben we voor de dame blanche en vanille pannacotta met nutellaijs gekozen. De dame blanche wordt aan mijn gast op een bord geserveerd, drie grote bollen, een glaasje waterig smakende warme chocoladesaus en twee flinke dotten slagroom ernaast. Mijn dessert, de pannacotta gestort uit een halfronde vorm, een grote bol nutellaijs en chocolademousse, worden gestut door twee kletskoppen. Beide desserts danken hun relatieve succes aan de opmaak van de chef. Als we de koffie geserveerd krijgen kunnen we niet zeggen dat we niet genoeg hebben gegeten. De chef van deze avond weet goed om te gaan met halffabrikaten. Waar niets mis mee is, zolang zich dit vertaalt in een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Beoordeling

- Voorgerecht 7,0
- Hoofdgerecht 6,0
- Nagerecht 6,0
- Bediening 6,0
- Ambiance 7,0
- Prijs/kwaliteit 7,5

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1x ginger ale €2,25
- 1x droge sherry €3,00
- 1x eendenborst €9,75
- 1x taart rivierkreeft €9,50
- 1x wokbiefreepjes €15,50
- 1x hazenpeper €21,50
- 1x pannacotta €6,75
- 1x dame blanche €5,25
- 2x glas witte wijn €7,00
- 2x glas rode wijn €7,00
- 3x koffie €6,30

Totaal €93,80

De kaart

- De menukaart is zeer uitgebreid en verdeeld in verschillende categorieën.
- Zo zijn er vegetarische gerechten, tosti's (lunch), soepen, borrelhapjes, voor- en hoofdgerechten en een aparte kinderkaart.
- De wijnkaart is zeer uitgebreid, met wijnen uit alle windstreken.
- Het is ook mogelijk om uit drie verschillende keuzemenu's te kiezen.
- Je kunt bij Dinee-café ook terecht voor een koffietafel. Onbeperkt koffie of thee met drie gesmeerde broodjes.
- Openingstijden: maandag t/m zaterdag vanaf 9.30 uur, zondag vanaf 11.00 uur.

Informatie

Dinee-café Veertien
Markt 14-16, Eersel
Website: dineecafeveertien.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement