Volledig scherm
De open keuken van restaurant De Kazerne is een echte blikvanger. © Dolph Cantrijn

Creatief stoken in oude brandweerkazerne in Oisterwijk

RecensieOISTERWIJK - Voorheen werd het vuur bestreden in de brandweerkazerne maar nu juist opgestookt door de creatieve chefs van restaurant De Kazerne in Oisterwijk. En dat levert verrassende gerechten op. Beoordeling: 7,0

In de voormalige brandweergarage op het KVL-terrein in Oisterwijk huist sinds enkele maanden restaurant De Kazerne. Het gebouwtje, een rijksmonument, steekt bescheiden af tegen de imposante kazerne op de achtergrond. Eenmaal binnen is er niets te merken van enige ingetogenheid, trendy muziek galmt door het pand. We worden gastvrij ontvangen door eigenaren Mark Jacobs en Bart Kolen.

Het eerste wat onze aandacht trekt is het immense glimmend opgepoetste 50 jaar oude fornuis midden in de zaak. We nemen plaats op de lange leren bank langs de muur met uitzicht op de keuken. Normaal gesproken zijn luchtjes uit de keuken niet prettig, hier streelt een aangename aromatische geur van vadouvan (Indiaas kruidenmengsel) onze neusvleugels. Rondkijkend constateren we dat het restaurant een hippe urban uitstraling heeft. Met uitzicht op de culinaire 'werkplaats' waar de chefs Thom Hehemann en A.J. Tello-Valverde bezig zijn met de voorbereidingen, zitten we prima. De keuken leunt op klassieke technieken zoals inmaken, stoven, barbecueën en roken. Een grote rookkast doet hier goede dienst in het midden van de keuken.

Nieuwsgierig

Met een Spaanse huiswijn, een fris en sappig glas Verdejo van het huis Oromonte , bestuderen we de kaart. Die is klein maar maakt ons nieuwsgierig.

We beginnen met de paddenstoelen ceviche met chili mayonaise en een terrine van wildzwijn met kippenlevercrème en duindoornbes. Ceviche is een bereiding die doorgaans gebruikt word bij rauwe vis. Waarbij de vis gegaard wordt in tijgermelk (limoensap, gember, chili, koriander). We zijn daarom benieuwd naar dit creatieve uitstapje. Op een bedje van anijschampignons zijn enkele schijfjes, in tijgermelk gemarineerde portobello gedrapeerd. Her en der een gefermenteerd bloemkoolroosje en tipjes chilimayonaise. Wat groen kruid voor de kleur er omheen. We kunnen niet anders zeggen dan dat dit een subliem gerecht is. Een uitstekende combinatie van de neutrale smaak van de portobello, het zuur van de tijgermelk, de nootachtige smaak van de anijschampignons, versterkt door de geroosterde hazelnoten.

Een even groot compliment voor de huisgemaakt terrine van wildzwijn. Hoog op smaak, smeuïg en subtiel gekruid. De tipjes kippenlevercrème zijn luchtig en het ingrediënt is herkenbaar. De fris zuur ingelegde duindoornbesjes en gefermenteerde bloemkoolroosjes zijn een mooie tegenhanger.

Krachtige jus

We zijn benieuwd of we over het hoofdgerecht uit de culinaire werkplaats tegenover ons, ook zo enthousiast zullen zijn. We hebben een klein warm gerecht besteld, kabeljauwwangetjes gegaard in gerookte boter, runderjus met zwarte knoflook, knolselder in zoutkorst, gerookte en gegrilde bospeen, zeekraal. De kabeljauwwangetjes zijn uitstekend gegaard, de jus is krachtig en goed op smaak. De knolselder in zoutkorst verstopt onder de vis is een tegenvaller, droog en taai. Dat geldt ook voor de gerookte gegrilde wortel. Taai, te zwart, geen succes. Jammer dat het garnituur de waardering van de lekkere kabeljauwwangetjes naar beneden haalt.

Bij mijn gast wordt haar gerecht op een schaal geserveerd, een in plakjes gesneden eendenborst en gekonfijte poot van eend. De schaal is opgemaakt met zoete aardappelchutney, een dikke reep pastinaak van de bbq en ook gerookte en geroosterde bospeen. De eendenborst is mals, mooi rosé gebraden met een krokant vetrandje. Het vlees van de gekonfijte poot glijdt gemakkelijk van het bot. Een jofele eend met een volle saus op basis van rode wijn. We zijn zeker niet ontevreden hoewel we beiden het enthousiaste gebruik van de rookkast wel heel dominant op onze borden vinden.

Ook bij onze desserts komen de barbecue en de rookkast weer aan bod. Karnemelkse pap met barbecue banaan, baconstroop en amandel. Mijn gast hoopte op een fris zuur dessert. Dat is het niet. Het lijkt meer op een mislukt griesmeelpapje, flink op smaak gebracht met geraspte tonkaboon (vrucht van boom uit Zuid-Amerika). De met kaneel gekarameliseerde banaan is ongenadig hard. De baconstroop is geen bijzondere aanvulling. Daarentegen is het flensje met de sinaasappelsaus, licht gerookte vanille parfait met tonkaboon, gekarameliseerde pecannoten en crème van fudge verrukkelijk.

Een uitstekend kopje koffie is de afsluiting van een levendige avond bij creatieve 'hipsters'. Wij begrijpen dat ze trots zijn op hun indrukwekkende rookkast. Maar laat hem zeker een keer dicht!

Beoordeling

- Voorgerecht 8,0
- Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 5,5
- Bediening 8,0
- Ambiance 7,0
- Prijs/kwaliteit 7,0
Totaal: 7,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)
- 1x fris €2,60
- 1x ceviche €11,00
1x terrine wildzwijn €12,00
- 1x kabeljauwwang €14,00
- 1x eend €23,00
- 1x flensjes €9,00
- 1x pap €9,00
- 3x koffie €7,50
- 4x glas wit €15,60
- 1x glas wit bob €1,95
- 2x glas rood €8,40
- 1x karaf water €4,00
Totaal €118,05

De kaart

- De keuken van De Kazerne is altijd in beweging en de gerechten wisselen in rap tempo.
- De kaart is niet heel uitgebreid en onderverdeeld in koude- en warme gerechten, nagerechten en bijgerechten. Ook staan er diverse snacks op zoals platbrood met smeersels of baby mais uit de smoker.
- Er is een aparte lunchkaart.
Sommige grote gerechten zijn uitsluitend te bestellen per twee personen.

Informatie

De Kazerne
Almystraat 16
5061 PA Oisterwijk
Website: dekazerneoisterwijk.nl
Openingstijden: van woensdag t/m zondag vanaf 11.00 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement