Volledig scherm
De Karpendonkse Hoeve is gevestigd in een prachtig pand. © FotoMeulenhof

Energieke brigade bij Karpendonkse Hoeve in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - Na 37 jaar staat er een nieuwe chefkok aan het roer bij de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Een hele uitdaging om met een jonge brigade het stokje over te nemen. En dat lukt, we proeven het enthousiasme. Beoordeling: 7,3.

De Karpendonkse Hoeve ligt op een van de mooiste plekken in Eindhoven, aan de Karpendonkse Plas. Sinds 2004 staat het restaurant onder leiding van Ingrid van Eeghem. Chef-kok Peter Koehn heeft na 37 jaar afscheid genomen van het fornuis waarachter hij al die jaren garant stond voor de felbegeerde Michelinster. Aan chef-kok Rob van der Veeken de eer om met een nieuwe jonge brigade deze gerespecteerde plaats in te nemen.

De entree is indrukwekkend. Helaas ontbreekt het aan ontvangst bij binnenkomst. We wachten geduldig. We krijgen een tafel in de grote serre en krijgen de menukaart aangereikt.

Mondvermaakjes

Op een leistenen plank komen een paar mondvermaakjes zoals een licht gekruid kaaskoekje met mosterdcrème, olijven madeleine en een oester met een ijspastille (balletje semi bevroren ijs) van oosters Iki bier en venkel. De basis van Iki bier is groene thee in combinatie met yuzu (citrusvrucht). De oester is een streling voor onze smaakpapillen, ondanks het zuurtje in de ijspastille blijft de zilte smaak van de oester behouden. Een tweede amuse bestaat uit sardines op ceviche stijl (rauw gemarineerd met citroen) met een schuim van soja en miso en gemarineerde, fris knappende tomberry's (piepklein tomaatje), dunne kroepoek van tomaat als garnering. Een subtiele balans in smaken. Evenals bij de oester zeggen wij onmiddellijk: maak hier maar een voorgerecht van. We krijgen er huisgemaakt brood bij, bruin, rogge en brood met spelt.

Onze keus voor het voorgerecht is gevallen op de paling in het rood en drie bereidingen van noordzeekrab. De malse en dikke gerookte paling in een jus van paling en rode biet, gegarneerd met zoetzure geschaafde rettich en gepofte wilde rijst is bovengemiddeld lekker. De drie bereidingen van krab worden apart in een bord, schaaltje en op een klein plateau geserveerd. De salade van de krab aangemaakt met minuscule blokjes appel en komkommer, gegarneerd met piepkleine blaadjes van kropsla, zuringblaadjes en radijs. In het schaaltje zien we de bovenarm van de krab nagemaakt in de vorm van marshmallow met citrus. op een jus van ingekookte krab-kreeftenfond. De marshmallow krijgt een kleurtje van bladgoud en oranje spray op de top. Een warm bladerdeeg envelopje gevuld met krab is nummer drie. De salade is fris en heeft door de appel en komkommer een aangename bite. De marshmallow is origineel bedacht en heeft een prikkelend en verfrissend zuurtje op de tong. De ingekookte jus van krab en kreeft er onder is uitmuntend.

Het wonton-envelopje steekt af tegen de andere krabbereidingen. Een taai klompje deeg. De vulling is niet te herkennen.

Dan komt de chef aan onze tafel. ,,Woensdag gehaktdag", zegt hij als hij als opwarmer voor ons hoofdgerecht een ministoofpotje met een aantal lichtgekruide gehaktballetjes komt brengen. Met deze gehaktballetjes mag het elke dag gehaktdag zijn.

Op naar het hoofdgerecht. Mijn gast kiest voor de heilbotfilet met een kruimig korstje van chorizo op een bedje van gestoofde spinazie en basilicum risotto, verse artisjokken en een licht schuimige foyotsaus (een bearnaisesaus waar runderfond aan is toegevoegd). De heilbot gaat het onderspit delven. De chorizo domineert de tere smaak van de vis. De schuimige flauw smakende saus redt het gerecht niet. Die had absoluut méér pit mogen hebben. Ik heb gekozen voor de gegrilde rundersukade. Geserveerd met gestoofde sukade in ravioli, een jus van rode wijn, en een garnituur van puree en gel van wortel, broccoliroosjes en puntje gestoofde witlof. De gegrilde sukade waaruit de zenen zijn verwijderd, is in plaats van langzaam gegaard, in plakken gesneden en gegrild. De ravioli met smeuïg gevulde stoofvlees is een succes.

Ons dessert komt voor een gedeelte uit haar tuin, zegt Ingrid van Eeghem trots. Het is rabarber. Een briljant dessert met een mousse gemaakt van rabarber, cheesecake, mousse van witte chocolade, granité van rabarber, knapperige stukjes rabarber, gesuikerde rabarber voor de garnering. Een mooie combinatie van zoet en lichtzuur. Aan mijn kant wordt een luchtige chocolademousse geserveerd, op smaak gebracht met long pepper, honing en gel van bergamot.

Bij de koffie worden verschillende huisgemaakte friandises geserveerd. We proeven uit de gerechten het enthousiasme van de chef en zijn nieuwe jonge brigade. We zijn wel verbaasd over de prijzen van de wijnen, per glas 8,50 euro. Voor de bescheiden ingeschonken glazen vinden we dat aan de hoge kant.

Beoordeling

- Voorgerecht 7,5
- Hoofdgerecht 7,0
- Nagerecht 8,0
- Bediening 6,5
- Ambiance 8,0
- Prijs-kwaliteit 7,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1x sherry €5,00
- 1x crodino €3,25
- 2x glas witte wijn €17,00
- 2x bob glas wijn €8,50
- 1x dessertwijn €8,50
- 2x 3-gangenmenu €114,00
- Karaf water €0,00
- Mokka servies €0,00
- Totaal €156,25

De kaart

- De kaart is verdeeld in vijf koude en zes warme gerechten, respectievelijk met  lauwe en rode stip aangeduid. Het menu is zelf samen te stellen in voor- tussen- en/of hoofdgerecht. Zelf samen te stellen menu’s: tweegangen € 45,50, driegangen € 57, viergangen € 67.
- De kaart is bescheiden. Signatuur menu’s driegangen € 52,50, viergangen € 62,50, vijfgangen € 72,50 en zesgangen € 82,50.
- Lunchmenu is ook mogelijk. Prijs per couvert € 35.
- Lunch wordt geserveerd van di t/m vrij van 12.00 uur tot 14.00 uur en het diner van ma t/m za van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Informatie

De Karpendonkse Hoeve
Sumatralaan 3
5631 AA Eindhoven
040-2813663
Website: karpendonksehoeve.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement