Volledig scherm
Bij Señora Rosa in Eindhoven komen er verschillende gerechtjes op tafel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In Spaanse sferen bij Señora Rosa in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - Bij Señora Rosa worden we getrakteerd op een wervelwind van Spaanse gerechten die onze smaakpapillen overuren laten draaien. Dit restaurant is niet voor niets een begrip in Eindhoven. Beoordeling: 7,0.

Señora Rosa is een begrip in Eindhoven. Het restaurant van Rosa Maria Kouwenberg-Iglesias ligt tegen de rand van het centrum. De locatie valt niet op maar eenmaal gevonden, vermoed ik dat veel gasten er terugkomen.

In de opvallend grote open keuken zijn chef-kok Ray Valk en zijn koks druk bezig met de mise-en-place (voorbereidingen). Een groot aantal tafels doet vermoeden dat hier doorgaans veel aanloop is. Na een hartelijke ontvangst door de bediening mogen we een tafel uitkiezen en nestelen we ons in de hoek zodat we alles goed kunnen overzien.

De kaart is uitgebreid, ziet er aantrekkelijk uit en dat maakt het moeilijk om te kiezen. We bestellen het tweegangenmenu 'Menu a la Rosa' en vragen de chef om voor ons een goede kennismaking met 'Rosa' samen te stellen. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. We beginnen met een goedgevulde plank met flinterdunne Serranoham. Op de hoeken een tipje gel, gemaakt van een Spaanse likeur van eikeltjes, Beso Extremeño. Warm knapperig stokbrood met olijfolie en overheerlijke groene olijven met sinaasappelrasp, knoflook en olie gemarineerd.

Niks tekort

De bedoeling is dat we met zijn tweeën van de schaaltjes gaan proeven. Het is te veel om te beschrijven. Onze smaakpapillen gaan zeker niets tekort komen. Worden hooguit te veel geprikkeld door het kwistig rondstrooien van combinaties van ingrediënten op de schaaltjes. De chef komt ons hoogstpersoonlijk serveren: tataki van tonijn (gemarineerd en kort gegrild) en avocadocrème. Mootje kabeljauw aan één zijde gebakken met tomaat en huisgemaakte tomatenketchup. Rolletje van tongschar met een salsa brava, aioli (knoflooksaus) en Spaanse peper gegratineerd. Mosseltjes gemarineerd in piripiri (klein pittig pepertje). Coquilles met een crème van saffraan, dunne appelschijfjes en ingekookte kalfsfond met citrus. Zalm gemarineerd in suiker, zout en limoenmayonaise. Pimientos del piquillo (kleine rode puntpaprika), gevuld met spinazie. Rosé gegaarde kalfslende met truffelcrème en stokzwammetjes. Pulpo (inktvis) a la Galicië met aardappel, paprika, huid van de bonito (zoutwatervis) en geitenkaas.

De combinatie van ingrediënten met ieder een specifieke smaak zoals pulpo (inktvis), paprika, aardappel, courgette en geitenkaas valt zwaar op de maag. De warme geitenkaas domineert de pulpo en schuurt in de mond. Opvallend zijn de garneringen van dit gerechtje, de bewegende deeltjes van de huid van de bonito. Door de warmte waaieren ze als perkamentdunne blaadjes op het gerecht. Dat is een blikvanger.

De té dun gesneden coquilles (St. Jacobsmossel) met een crème van saffraan zijn eerder papperig. We ontdekken geen saffraansmaak. In het hele pallet van onze goed en met zorg bereide gerechten zijn dit twee minpuntjes.

Het vriendelijke personeel heeft het niet snel in de gaten als we iets willen bestellen. Dat zal ongetwijfeld met de grootte van het restaurant te maken hebben. Extra belangrijk om dan ook eens de ogen rond te laten gaan.

Rijke smaak

De volgende gerechten die op tafel komen zijn een schaal met verschillende gegrilde groenten, courgettes, rode en groene paprika, wortel. Vers en knapperig gegrild. Secreto Ibérico, (vrij vertaald: Iberisch geheim) gesneden uit een stuk vlees tussen schouderblad en lende van eikels etende Ibericovarkens. De rijke smaak van dit vlees is enerzijds zacht en aan de rand geschroeid. De patatas bravas (ovenaardappelen) met een saus van olie, ui, knoflook, komijn, chilipoeder, paprika en rijpe tomaten zijn zacht van binnen en hebben een knappend randje. Het vleugje saus maakt het af. De zacht gegaarde gamba's in knoflookolie en een espuma (schuim) van peterselie zijn een mooie combinatie.

Is er nog een gaatje voor een dessert na deze Spaanse culinaire aanval met zoveel heerlijke gerechten? De kaart nodigt daartoe wel uit. We kiezen voor de verschillende structuren van chocolade, mango en kokos. Een verrukkelijke zachte mousse van witte chocolade, kokosijs, mango en een schotje witte chocolade met een mespunt zeezout en vijfkruidenpoeder. Aan de andere kant van de tafel een glas gevuld met rood fruit, gemarineerd in cava (wijn) en schuim van citrus. We vinden het een knappe afsluiting van een wervelwind van Spaanse gerechten deze avond.

Bij de koffie krijgen we een huisbonbon gemaakt met Licor 43! Wij stappen voldaan naar buiten en zijn van mening dat er van dit soort restaurants nooit te veel zijn.

Beoordeling

- Voorgerecht 6,5
- Hoofdgerecht 7,0
- Nagerecht 7,5
- Bediening 7,0
- Ambiance 7,0
- Prijs-kwaliteit 7,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 3x fris €6,90
- 1x glas witte wijn €5,25
- 1x glas rode wijn €6,50
- 1x jamón Serrano €9,25
- 1 x pan con all I oli €4,25
- 2x menu a la Rosa €65,00
- 1x chocolade €6,95
- 1x rood fruit €6,75
- 1x fles Spa blauw €5,25
- 2x koffie €5,00
- Totaal €121,10

De kaart

- Een van de specialiteiten van Señora Rosa is het ‘Menu a la Rosa’, een proeverij van koude en warme raciones van de kaart in twee gangen geserveerd. Vanaf € 32,50.
De gerechten en tapas op de kaart zijn een mix van de traditionele Spaanse keuken en invloeden van de 'cocina nueva'. De cocina nueva is een moderne interpretatie van de traditionele keuken met combinaties die spannender, lichter en gezonder zijn.
- Het is ook mogelijk de tapasbar van Señora Rosa af te huren voor een feestje of een borrel.
- Openingstijden: dinsdag t/m zondag 17.00 tot 22.30 uur 

Informatie

Señora Rosa
Edenstraat 13, Eindhoven
040-2692628
Website: senorarosa.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement