Volledig scherm
Bij La Dolce Vita hangt een echte Italiaanse sfeer. © FotoMeulenhof

La Dolce Vita in Son biedt het goede Italiaanse leven

RecensieLa Dolce Vita behoort tot de top-5 van beste Italiaanse restaurants in Nederland. En dat is terecht, concluderen we aan het einde van de avond. Het eten is heerlijk en vers. Alleen de verlichting kan beter. Beoordeling 7,5.

Op de hoek, pal aan de Sonse brug over het Wilhelminakanaal bij Son, ligt restaurant La Dolce Vita. Genomineerd als Beste Italiaanse restaurant 2018, waar ze uiteindelijk bij de top-5 zaten. Dat vinden we een hele prestatie. Een goede reden om La Dolce Vita te bezoeken.

We worden vriendelijk ontvangen door de vlot geklede bediening, onze jassen worden aangenomen. In december heeft het restaurant van Eigenaar Kosta Tasi een facelift gehad en de open keuken waar chefkok Florian Kaso de scepter zwaait is uitgebreid. Kleurrijke aquarellen en foto's van Italiaanse sterren fleuren de wanden op. Een grote verlichte bar staat in het midden en met wit tafellinnen gedekte tafeltjes wachten uitnodigend op gasten. Een homarium (leefsysteem voor schaaldieren) aan de zijkant belooft verse kreeft.

We krijgen een tafeltje in de hoek van de serre aangeboden. In tegenstelling tot het restaurantgedeelte is het in de serre donker. De verlichting is ronduit slecht.

We willen graag een Italiaans biertje bestellen maar dat is er niet. Het wordt sherry en San Bitter. Tegelijk met de kaart krijgen we mandje met stevig brood en een tapenade van groene olijven, kruidenboter en een bruschetta met in blokjes gesneden en gekruide tomaten.

Prima kaart

De kaart ziet er prima uit, geen ellenlange rijen met pizza en pastasoorten. Er worden hier helemaal geen pizza's geserveerd. Kosta vertelt ons dat hij een Italiaans restaurant wil zijn en géén pizzeria. Er staan geen onherkenbare gerechten op de kaart. Het wordt ons niet lastig gemaakt om te kiezen. Zeker niet als de bediening toelicht dat de specialiteit van de dag gegrilde octopus is. Ik zie de ogen van mijn gast vrolijk oplichten.

We beginnen met de gegrilde octopus en voor mij een klassieke vitello tonnato, dun gesneden gebraden kalfsfilet met tonijnsaus. De octopus is kort gegaard om de soms wat taaie structuur zachter te maken en daarna gegrild. Geserveerd op een lepeltje ragout van piepklein gesneden courgette, tomaat en ui is het een voortreffelijk voorgerecht. Een toefje luchtig opgespoten mascarpone met citroen is een frisse aanvulling. Ook de vitello is van uitstekende kwaliteit. Het bord is er royaal mee gevuld en gegarneerd met pruimtomaatjes, kappertjes en tipjes tonijnsaus. Van het laatste had ik graag meer geproefd.

We drinken er een glas witte huiswijn bij, Custoza Cecilia Beretta 2015 uit het Noorden van Italië, een aromatische droge wijn met een fruitige ronde afdronk. Prima glas.

Hierna gaan we verder met twee pastagerechten. Mijn gast heeft gekozen voor de linguine allo scoglio, lintpasta met verschillende vis, schaal- en schelpdieren. Ik krijg op mijn bord linguine al astice, lintpasta met een halve kreeft.

Aan de overkant van de tafel zie ik een royaal gevuld bord verschijnen met pasta, coquilles, mosselen, kokkels, gamba's, inktvis en roodbaars. De zeevruchten liggen mooi naast en rond de pasta gedresseerd. Een saus op basis van visbouillon en vleugje room maakt het geheel smeuïg.

Vechtpartij

Bij mij wordt ook een groot bord neergezet, gevuld met pasta en kreeft. Het vlees van de schaar is er netjes uitgehaald, dat scheelt een 'vechtpartij' aan tafel. De staart van de halve kreeft wordt in het pantser geserveerd en ligt naast de pasta. De kreeft is kort gekookt en voor het serveren even onder de grill gegaan. De pasta is omgeschept met een heerlijke saus op basis van kreeftenfond, stukjes kreeft, vleugje rode peper en tomaat. Het is geen loze bewering dat alles vers uit de keuken komt. Het zijn voortreffelijke gerechten. De witte huiswijn van het voorgerecht voldoet ook hierbij prima!

Bij een Italiaans restaurant kom je niet om de tiramisù (letterlijke betekenis is: beur mij op of maak me blij) heen. Dat willen we ook niet. We sluiten af met een tiramisù en mousse al cioccolata, huisgemaakte chocolademousse. De tiramisù wordt in een grote koffiekop geserveerd, royaal bestoven met cacaopoeder. Hier gaat het mis. De savoiardi (Italiaanse lange vingers) zijn te vochtig. Ik mis hierin een alcoholische smaakmaker . De vulling is te dun en flauw van smaak. De chocolademousse met enkele lijnen chocoladesaus en frambozen gegarneerd is daarentegen overheerlijk.

La Dolce Vita is zo'n restaurant waar je er nooit genoeg van kunt hebben, vinden wij als we de koffie geserveerd krijgen met een glas limoncello van het huis. Een supercharmante bediening met een Italiaanse twist. In de serre meer licht, dat komt de blik op de mooie gerechten ten goede.

Beoordeling

- Voorgerecht 8,0
- Hoofdgerecht 8,5
- Nagerecht 6,0
- Bediening 8,0
- Ambiance 7,0
- Prijs/kwaliteit 7,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1 san bitter €3,00
- 1 sherry €5,00
- 1 polipo alla griglia €15,00
- 1 vitelle tonnato €13,00
- 1 linguine all scoglio €25,00
- 1 linguine all'astice €23,00
- 1 tiramisù €8,00
- 1 mousse €9,00
- 3x glas witte wijn €18,00
- 1 thee €3,00
- 1 koffie €3,00

Totaal €125,00

De kaart

- De kaart van Italiaans restaurant La Dolce Vita is niet heel uitgebreid maar wel duidelijk.
- Er staan geen pizza's op de kaart. Wel verschillende soorten pasta's.
- Naast de kaart kun je ook kiezen voor een verrassingsmenu: driegangen voor € 39,-, viergangen voor € 45,- en vijfgangen voor € 55,-.
- Er zijn ook specialiteiten van de dag, de prijs daarvan wisselt per gerecht.
- Openingstijden: maandag t/m zaterdag zondag rustdag.

Informatie

La Dolce Vita
Kanaalstraat 1A
5691 NA Son
0499-474087
Website: ladolcevita-son.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement