Volledig scherm
© Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Meester Keeman in Waalre krijgt een dikke duim

Over de tongWAALRE - Weinig herinnert binnen aan de school die ooit in dit pand zat. Dan maar geen nostalgie. In het hier en nu valt bij Meester Keeman al genoeg te genieten. Zaken als deze kunnen er niet genoeg zijn.

Score

7,5

Beoordeling

voorgerecht 8,5

hoofdgerecht 8

nagerecht 7

bediening 7

ambiance 8

prijs-kwaliteit 8

De rekening

salade halve kreeft €17,50

steak tartaar €13,50

zeebaars & pulpo €24,50

parelhoen €19,50

dessert ‘Bounty’ €8,75

citroenmeringue-pie €8,75

2 glazen witte wijn €8,-

glas rosé €4,-

3 koffie €6,90

karaf water-

totaal €111,40

Meester Keeman
Markt 21, 5581 GK Waalre 
meesterkeeman.nl
Open: zo, di t/m do 11.00-23.00 uur; vr & za 11.00-01.00 uur; ma gesloten

Inderdaad: brasserie Meester Keeman, in het centrum van Waalre, dankt haar naam aan ... meester Keeman, ofwel de gelijknamige schooldirecteur, want in dit pand op de Markt werd ook ooit lesgegeven. Een uitgelezen plek dus om herinneringen op te halen voor degenen die hier ooit op school hebben gezeten, zou je zeggen, maar dat valt ietwat tegen. Hier en daar wat nostalgische foto's, daarmee houdt het binnen wel op met de knipogen naar het verleden. Maar gelukkig hebben we het geheugen nog. En een hapje en een drankje als aangenaam intermezzo, want babbelen maakt sowieso dorstig.

Het interieur oogt extravert, robuust. Aan de voorzijde en in het midden van de zaak kunnen de gasten terecht die komen voor een kopje koffie of lunch. Achterin, op een verhoogde vloer, is het restaurantgedeelte. De ruime bar, met zwart-witgeblokte zuilen op een geblokte tegelvloer, is een blikvanger.

Gastheer en eigenaar Sjoerd Bannier biedt ons een prima tafeltje aan, met zicht op het hele restaurant. We nestelen ons op de bank tegen de wand. Ervoor staan tafeltjes voor twee, gedekt met linnen servetten. Rond de tafels in het midden staan roodgekleurde stoelen. De warme verlichting maakt dat de donkere uitstraling en vele bruintinten wat milder ogen. Rechts van ons zien we de open keuken, afgeschermd met een glaswand. Voor degenen die chef-kok Mark Meulensteen op de vingers willen kijken: vlak voor de keuken staan hoge bartafels en -krukken, met uitzicht op het fornuis. Zuilen, een dressoir en decoratieve planten maken dat de immense ruimte wat intiemer aanvoelt.

Patent

De overwegend jonge bediening ziet er patent uit. We ontvangen een overzichtelijke kaart, inclusief een vriendelijke, mondelinge toelichting over de specialiteit van de dag. Op de kaart zien we vooral veilige gerechten. Wat ons meteen opvalt zijn de schappelijke prijzen. We drinken ondertussen een glas Portugese witte wijn, Pé Branco, en die valt in de smaak. Het warme, knapperige brood met limoen-knoflookmayonaise dat we erbij krijgen geserveerd is top.

Om te beginnen bestellen we kreeft en de steak tartaar 'Meester Keeman'. Mijn tafelgenoot krijgt een knetterverse, gekookte halve kreeft - bepaald geen kleintje en correct uit de schaal gehaald - op kropsla, gegarneerd met blokjes mango en met een met kerrie op smaak gebrachte dressing, en ertussen dunne schijfjes courgette en een flinke kletskop. Mijn gast geniet! Aan de vleeskant valt evenmin te klagen. De glimmende steak tartaar is uitstekend, grofgesneden en aangemaakt met olijfolie, peper en zout. Dotjes eigeelcrème, sous-vide bereid, decoreren de tartaar. Eromheen liggen details als fijngehakte kappertjes, hardgekookt eiwit en schijfjes brioche. Ongecompliceerd goed.

Pit

Wachtend op ons hoofdgerecht vervelen we ons allerminst. We zijn gefascineerd door de aandacht voor detail in het interieur hier, kijken onze ogen uit. Aha, daar is de volgende gang; wij zoomen weer in op de borden. Mijn gast heeft gekozen voor roodbaars met pulpo, oftewel inktvis. De roodbaars is perfect gegrild en bestreken met mojo verde: een mengsel van olie, knoflook, Spaanse peper en kruiden - het geeft de vis net dat tikje pit. De pulpo is langzaam gegaard in de oven en voor het serveren afgewerkt met een koksbrander. Op de garnering van risotto, gegrilde paprika en groene asperges valt niets aan te merken.

Ik krijg parelhoen Asian style: borstfilets van parelhoen met een saus van tonkatsu - dat heeft wel wat weg van worcestershiresaus - en als garnituur aardappelpuree, stukjes wortel, pijp-ui, geroosterde ui en een crème van ui. De parelhoen wil niet helemaal stralen en is wat aan de droge, stroeve kant. We krijgen er een schaaltje heerlijk krokante friet bij. Ik drink een glas Spaanse rosé uit het wijngebied Campo de Borja: fruitig en licht.

Het dessert slaan we zeker niet over. Mijn tafelgenoot krijgt twee huisgemaakte bounty's: een krokant chocoladelaagje om heerlijk kleffe kokos, met erbij een balletje kokosijs, kokoskoekjes en een lepeltje hangop. Aan mijn kant komt een krokant taartbodempje met citroencrèmemeringue en citroenijs, geserveerd op verkruimelde zandkoek. Twee tevredenstellende desserts.

Mijn gast en ik zijn het erover eens: van zaken als deze kunnen er niet genoeg zijn. Een dikke duim voor Meester Keeman. De keuken is goed, de bediening oké en de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde.

Brasserie

Een brasserie onderscheidt zich van een restaurant doordat je er de hele dag door kunt eten. Ze staat bekend als eet- én- drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant kom je hier ook voor een hapje en een drankje, in plaats van een hele maaltijd. Het woord komt uit de Elzas en stamt af van het Duitse Brauhaus, een brouwerij met café. Elzassers gaven het Brauhaus de Franse naam, brasserie dus.

De kaart

Meester Keeman Dish (lunch): dagprijs; voorgerechten van 2,75 tot 17,50 euro; hoofdgerechten van 18,50 tot 35 euro; nagerechten van 8,75 tot 14,50 euro.