Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven verbiedt ook de Pegida-demonstratie van donderdag. © Videostill

Betoging Pegida in Eindhoven opnieuw verboden

EINDHOVEN - Ook een nieuwe betoging van het extreem-rechtse Pegida donderdag in Eindhoven is door burgemeester John Jorritsma verboden. De burgemeester heeft dat maandagavond laat aan de organisatie laten weten. Jorritsma zegt dat hij niet kan garanderen dat ondanks massale inzet van politie die avond wanorde en ernstige ongeregeldheden kunnen worden voorkomen. 

Daarmee verbiedt Jorritsma voor de tweede keer in een paar dagen tijd een demonstratie van Pegida. Ook voor een betoging afgelopen zondag in Woensel-Zuid kreeg de organisatie geen toestemming van Jorritsma.  Argument daarvoor was dat die manifestatie te laat bij de burgemeester was gemeld en dat er daardoor onvoldoende tijd was een weloverwogen besluit te nemen. 

Quote

Ook voor een betoging afgelopen zondag in Woen­sel-Zuid kreeg de organisa­tie geen toestem­ming van burgemees­ter Jorritsma

Massaal geweld 

Pegida wilde donderdag optrekken naar de Al Fourqaan en zo opnieuw demonstreren tegen islamisering en geweld door moslims. In het besluit om de betoging te verbieden wijst de burgemeester erop dat een betoging van Pegida vorige week zondag in Eindhoven voortijdig moest worden beëindigd omdat er sprake was van ernstige ongeregeldheden en massaal geweld tegen de politie van tegendemonstranten, ondanks de inzet van 300 agenten, waaronder twee peletons ME. 

Volgens de politie zijn er bij een nieuwe demonstratie opnieuw wanordelijkheden te verwachten, ook omdat er weer een tegendemonstratie is aangekondigd die naar verwachting zo’n 500 betogers zou trekken, Jorritsma wijst er verder op er bij de politie sterke aanwijzingen zijn dat er naast de tegendemonstraties ook ‘een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd’.  

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6983 stemmen