Volledig scherm
Pegida wilde op 6 mei ook al demonstreren, maar zegde die demonstratie op het laatste moment af. Een tegendemonstratie van de Antifascisten Eindhoven (AFA) ging wel door. © Bert Jansen

Geen geblindeerde hekken bij demonstratie Pegida in Eindhoven

EINDHOVEN - Pegida Nederland mag zondagavond 26 mei onder voorwaarden demonstreren bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Dat heeft burgemeester Jorritsma besloten, na advies van de politie en in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en politie, zo meldt de gemeente Eindhoven.

Zo krijgen de demonstranten een specifieke plek op de parkeerplaats aangewezen en is een barbecue verboden.  Geblindeerde hekken, zoals bij de eerder geplande demonstratie op 6 mei, blijven ditmaal achterwege. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de vorige keer hiertoe besloten, om ‘wanordelijkheden te voorkomen. ,,Maar het was toch wel een ingrijpende maatregel”, zegt hij. ,,Vandaar dat we dat deze keer niet doen.” 

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is tevreden: ,,Geblindeerde hekken zouden we niet hebben geaccepteerd.” De organisatie heeft ook toestemming gekregen om een demonstratieve optocht te houden over de Kruisstraat en de Woenselse Markt richting het parkeerterrein bij de moskee. 

‘Groot goed’

,,In Nederland mag je je mening uiten en demonstreren. Dat is een groot goed in onze democratie,” aldus de burgemeester. ,,Al zijn die rechten niet onbeperkt. Je mag niet discrimineren of de vrijheid van iemand anders aantasten om zijn of haar geloof uit te oefenen. Daarnaast mag de demonstratie geen gevaar opleveren voor verkeer, gezondheid of de openbare orde. Daarom stellen we nadrukkelijk voorwaarden.”

De Anti Fascistische Aktie beraadt zich nog op een eventuele tegendemonstratie, zoals die op 6 mei ook werd gehouden. Volgens woordvoerder Peter Storm zijn er nu nog geen concrete plannen, maar dat kan nog veranderen. ,,Persoonlijk zou ik het prachtig vinden als mensen daarheen komen om boe te gaan roepen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven