Volledig scherm
Er zou opnieuw veel politie nodig zijn om confrontaties te voorkomen bij een nieuwe Pegida-betoging. Mede daarom geeft burgemeester John Jorritsma geen toestemming voor het protest. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Tegendemonstratie gaat vanmiddag wél door op Stadhuisplein in Eindhoven, ook na verbod op Pegida-betoging

EINDHOVEN - De demonstratie voor solidariteit en tegen de extreem-rechtse organisatie Pegida op het Stadhuisplein in Eindhoven gaat vanmiddag gewoon door. Ook al is een van de voornaamste doelen, een verbod op de Pegida-betoging van komende zondag, inmiddels bereikt.

Burgemeester John Jorritsma liet eerder vandaag weten dat Pegida geen toestemming krijgt om komende zondag in Eindhoven de straat op te gaan. Hij gaf daarbij aan onvoldoende tijd te hebben om een goed besluit te nemen. Onder meer omdat er op korte termijn veel inzet van hulpdiensten nodig is, gezien de ongeregeldheden bij de vorige Pegida-demonstratie van 26 mei.

De acties van Pegida riepen de afgelopen dagen veel reacties op. Een online petitie tegen de nieuwe demonstratie werd al meer dan 3.000 keer getekend. Ook kondigde een groep Eindhovenaren onder de noemer ‘We Are 1' dus een manifestatie tegen Pegida aan. Die gaat ondanks het recente verbod op de extreem-rechtse demonstratie gewoon door. ,,Onze boodschap is dat we in Eindhoven solidair met elkaar willen zijn", licht mede-organisator Marieke Bertha toe. ,,Dat geluid willen we graag laten horen, ook nu de betoging van Pegida verboden is. Het wordt ook geen boze demonstratie: we willen laten horen dat we het samen moeten doen in deze stad. Bovendien hebben al behoorlijk wat mensen aangegeven te willen komen.” Hoeveel dat er precies zijn, vindt ze nog lastig in te schatten. ,,We gaan uit van rond de vijftig mensen, maar het kunnen er ook minder of juist veel meer zijn.”

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6983 stemmen