Anton Kotte.
Volledig scherm
Anton Kotte. © Foto DCI Media

Begin MH17-strafzaak doet Anton Kotte deugd

EINDHOVEN - Als één ding zeker is over het verloop van het monsterproces tegen de vier MH17-verdachten, dan is het dat niks zeker is. Samengevat kijkt Anton Kotte uit Eindhoven er zo tegenaan. Kotte is bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17 en woont het proces van begin tot eind bij. De stichting behartigt belangen van de nabestaanden van de ramp.

Samen met stichtingsvoorzitter Piet Ploeg zit Anton Kotte vanaf maandag steeds in de zaal van de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Kotte verloor bij de ramp zijn zoon Oscar, schoondochter Miranda Kotte-Smolders en kleinzoon Remco. 

Het doet Kotte deugd dat de strafzaak bijna zes jaar na de ramp van start kan gaan. ,,Geen mens heeft meteen gedacht dat het tot een proces zou komen. Ik heb er best hoge verwachtingen van.” Kotte baseert zijn optimisme op de bevindingen van het Joint Investigation Team, JIT. ,,Voor zo ver mogelijk heeft het JIT zijn bevindingen met ons gedeeld.”

Oppassen met speculeren

Tegelijkertijd leven er veel vragen bij Kotte. Waarom heeft slechts één van de vier verdachten - de Rus Oleg Poelatov - juridische bijstand, in de persoon van de Rotterdamse advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine  ten Doesschate? ,,Zij werken in opdracht van een advocatenkantoor in Moskou. Wij weten helemaal niet wat de policy is. Willen ze alleen maar het strafdossier hebben om dat uit te pluizen in Rusland, of willen ze die man daadwerkelijk gaan verdedigen? Dat is nog maar de vraag. We weten ook niet wat er gaat gebeuren met de drie andere verdachten, waar geen verdediging voor is. We moeten oppassen met speculeren en zelf invullen, maar we blijven op dit moment met meer vragen zitten dan er antwoorden zijn."

Hoe dan ook vindt Kotte de aanstelling van de twee strafpleiters een goede zaak. ,,Rusland kan nu niet meer zeggen dat het om een showproces gaat."

Kotte houdt er rekening mee dat het proces jaren gaat duren. Het begint met een zogeheten regiezitting van naar verwachting enkele dagen, waarin het precieze verloop van de strafzaak aan de orde komt en waar mogelijk wordt vastgesteld. De inhoudelijke behandeling is voor later datum.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven