Sergej Doebinski (links), feestend met twee vrienden.
Volledig scherm
PREMIUM
Sergej Doebinski (links), feestend met twee vrienden. © privé

MH17-verdachte leeft luxeleven in Rusland: ‘Ik ben niet bang voor het proces’

De Russische generaal Sergej Doebinski voelt zich volkomen veilig nu de strafzaak tegen hem en drie andere verdachten van de aanslag op vlucht MH17 komende maandag begint. Deze krant sprak met vrienden en bekenden van Doebinski, en uiteindelijk ook met hemzelf. ‘Ik heb een schoon geweten.’

,,Wilt u een eerlijk antwoord?", vraagt Sergej Doebinski, verdacht van het neerhalen van vlucht MH17. De vraag was of hij zich zorgen maakt, nu het proces tegen hem en drie medeverdachten komende maandag begint. Zijn antwoord is duidelijk. ,,Ik word er niet warm of koud van. Ik weet dat ik als Russische burger niet kan worden uitgeleverd. Het staat in de Russische grondwet. Die beschermt me.”

Het telefoongesprek met Doebinski is het sluitstuk van een uitgebreide zoektocht naar het verhaal van de MH17-verdachte, die inmiddels een prettig leven leidt in het zuidwesten van Rusland. De inmiddels gepensioneerde generaal wordt medeverantwoordelijk gehouden voor het transport van de BUK-raket uit Rusland, die op 17 juli 2014 vlucht MH17 neerhaalde. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 

  1. Dit moet je weten over eerste dag MH17-proces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’
    video

    Dit moet je weten over eerste dag MH17-pro­ces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’

    In de rechtbank bij Schiphol is vanmorgen het MH17-proces begonnen. Waarom werd de vlucht van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten en door wie? ,,Velen hebben lange tijd uitgekeken naar deze dag. Ten gevolge van de verschrikkelijke ramp in juli 2014 zijn 298 mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen”, opende rechter Hendrik Steenhuis de zitting. Dit moet je weten van dag één.