Volledig scherm
Donyell Malen (midden). © ANP

Bij PSV kent Malen alle Nederlandstalige hits en loopt Gakpo met Pelé op zijn GSM

Groeten uit...Bijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag komt de sfeertekening van Maarten Wijffels over PSV. 

Bij PSV zijn deze week in Doha elke dag twee of drie spelers te interviewen voor de meegereisde pers. Iedere voetballer een minuut of tien tot twintig in een rustige hoek van het hotel. Trainer Mark van Bommel heeft dit nieuwe stramien ingevoerd, op basis van wat hij zelf vroeger als speler gewend was in het buitenland.

Quote

Bløf, De Poema’s, De Dijk, Van Dik Hout; ik kan het dromen.

Donyell Malen

Het biedt de kans in korte tijd zeker een man of 14 te spreken. En ‘hotshots’ zoals aanvoerder Luuk de Jong of keeper Jeroen Zoet komen voorbij. Doorgaans in combinatie met een jong talent dat net is doorgebroken of één die op de drempel staat van een debuut.

Als vanzelf krijg je door deze opzet andersoortige gesprekken. Want het heeft weinig zin om iedere volgende speler weer te vragen hoe hij denkt over de titelrace met Ajax, over hoe het seizoen loopt of wat hij vindt van de trainingvelden in Doha.

Donyell Malen bijvoorbeeld liet afgelopen maandag spontaan een muzieklijstje op zijn telefoon zien. Hij had net verteld hoe zijn moeder hem vroeger met de auto vanuit een gehucht hoog in Noord-Holland naar de trainingen bij Ajax bracht. En dat ze dan standaard de radio op ‘100% NL’ had staan met alle Hollandse meezinghits. ,,Dus De Vlieger van Hazes, of alles van Borsato, Bløf, De Poema’s, De Dijk, Van Dik Hout; ik kan het dromen. De teksten ken ik zowat uit mijn hoofd.’’ Met een grijns: ,,Dit verwachtte je niet hè?’’

Volledig scherm
Cody Gakpo. © Thomas Bakker

Een ander tien minuten-gesprek, met Cody Gakpo, nam ook een verrassende wending naar het verleden. Deze tiener bleek op zijn telefoon een foto van Pelé te hebben staan. ,,Ja, ik ben een beetje een ouwe ziel,’’ zei de vleugelspits lachend. ,,Ik vind dat ik ook wat moet weten van de historie van mijn sport. Pelé, de zwartwitbeelden van hem op internet, daar kan ik met open mond naar kijken. Wat moet dat een geweldige speler zijn geweest in zijn tijd.’’

En Gakpo vertelde ook over zijn vader Johnny, die vroeger nog belofteninternational van Togo was en ook kort bij PSV speelde. En over zijn broer die voor FC Eindhoven uitkwam. De droom van een profcarrière is voor Sydney Gakpo intussen voorbij.

,,Hij speelt op zijn 25ste nu bij de amateurs van UDI’19 en koos voor een maatschappelijke carrière. Voor mij hoopt hij dat ik kan slagen bij PSV.’’ In dat kader kreeg Cody, geboren Eindhovenaar, van zijn broer het advies ook veel naar beelden van Thierry Henry te kijken. ,,Omdat mijn broer vindt dat ik in mijn spel op Henry lijk,’’ zegt de huidige topscorer van de Keukenkampioen Divisie namens Jong PSV.

Wat ons weer terug bij Donyell Malen brengt, die een paar jaar geleden nog door Henry werd getraind bij Arsenal.

Benieuwd welke verrassende inkijkjes deze week nog meer in petto heeft. PSV zit nog tot zaterdag in Doha.

Volledig scherm
Mark van Bommel. © ANP