Volledig scherm
Phillip Cocu had het nodige te bespreken met zijn selectie na een roerige interlandperiode. © ANP

Cocu plakt pleisters na transferveto bij PSV

 Vanuit trainingscomplex De Herdgang riep PSV-coach Phillip Cocu vorige week "niemand de deur uit" naar de directiekamer in het Philips Stadion. 

Nadat alle transferstof neerdaalde, moest de trainer de nodige pleisters plakken en een paar zalvende woorden richting zijn spelersgroep uitbrengen. Tegelijkertijd bleef de gewenste defensieve versterking uit. "Door een samenloop van omstandigheden", zo vindt hij.

Riemen

Geen speler erbij? Dan toch ook zeker geen speler meer weg, vond Cocu, die bij gebrek aan versterkingen niet met minder riemen wilde roeien dan hij nu heeft. Alleen Jordy de Wijs had een toezegging om te mogen vertrekken op zak en ging op huurbasis naar Excelsior. "We willen een kampioenswaardig elftal op de been brengen en daarvoor was het behoud van een aantal spelers noodzakelijk. Dat is minstens zo belangrijk als het aantrekken van een nieuwe kracht", sprak de coach in aanloop naar het duel met sc Heerenveen van morgen. Hij doelde onder meer op het langere verblijf van Santiago Arias, Steven Bergwijn, Jeroen Zoet, Jürgen Locadia en Luuk de Jong in Eindhoven. Spelers die PSV misschien wel voor in totaal meer dan 40 miljoen euro van de hand had kunnen doen, maar gewoon onder de vleugels van Cocu blijven.

Volledig scherm
Phillip Cocu stond op zijn strepen op de laatste transferdag. © Pim Ras Fotografie

Transfertumult

De trainer hoefde na alle transfertumult geen hulplijn te beginnen, maar nam wel zelf het initiatief tot een aantal gesprekken. Het was voor hem aftasten en eventuele plooien glad strijken. "Afhankelijk van iemands persoonlijke situatie doe je dat soms op het veld en soms roep je een speler een keer binnen op kantoor om dingen door te nemen. Uiteindelijk gaat het erom dat we samen naar een nieuw doel willen en moeten toewerken. Er zijn geen sociaal wenselijke antwoorden gegeven", verklaarde hij. "Ook dat geeft een goed gevoel over hoe we er individueel en als team voor staan."

Broos

Cocu kreeg niet de door hem zo vurig gewenste verdediger, ter aanvulling van de defensief broos ogende ploeg. "Soms gaat een transfer door omstandigheden niet door en nu Luuk de Jong bij ons niet wegging, waren onze mogelijkheden ook beperkter. We hebben het op de transfermarkt geprobeerd en op een gegeven moment was duidelijk dat het niet meer ging lukken om een speler te halen." Hij zette mede daarom de rem op uitgaande transfers en vindt ook dat daarvoor begrip zou moeten zijn. Geen enkele coach staat immers te juichen bij het verlies van dragende krachten tijdens de slotdagen van de transfermarkt. Zeker niet als het vrijwel onmogelijk is om iets terug te halen. Nu er geen krankzinnig hoge biedingen van tientallen miljoenen waren, was het veto van Cocu voor transacties op de slotdag logisch. "Het ging om spelers waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn voor het in stand houden van de kwaliteit van onze ploeg. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Jürgen Locadia, die al veel meegemaakt heeft met PSV en voor ons van grote waarde kan zijn."

Volledig scherm
Punten morsen in Heerenveen? De PSV'ers weten inmiddels goed hoe dat voelt. © Pim Ras Fotografie

Afdruipen

Voor de coach is het over tot de orde van de dag. De etmalen die volgen, kunnen PSV in woelige en woeste wateren brengen. In Heerenveen wacht de eerste van drie beproevingen, aan de hand waarvan de kansen voor dit seizoen pas echt duidelijk worden. Alleen als interim-coach won de trainer eenmaal (in een bekerduel) in het Abe Lenstra-Stadion, dat voor PSV keer op keer een waar spookslot blijkt. Cocu weet als geen ander wat het is om pakweg 110 minuten na de klanken van het Friese volkslied af te druipen. De afgelopen vijf seizoenen verdampten liefst dertien van de vijftien voor PSV beschikbare punten. "Het is een pittige uitwedstrijd, maar ook niet meer dan dat", zo vond hij gisteren. "Als je iets wilt bereiken, moet je een seizoen lang en in elk stadion stabiel kunnen presteren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV