Chris Gloster, Cyril Ngonge en Richard Ledezma vieren de 2-1 van Jong PSV.
Volledig scherm
Chris Gloster, Cyril Ngonge en Richard Ledezma vieren de 2-1 van Jong PSV. © BSR Agency

Cyril Ngonge koos bewust voor Jong PSV in Nederland: ‘Hier krijg je als belofte pas weerstand’

PSV haalde in augustus de 19-jarige Belgische aanvaller Cyril Ngonge op huurbasis naar Eindhoven. Hij had bij Club Brugge al zijn debuut gemaakt in het eerste elftal en speelde zelfs in de Champions League, maar kon geen doorbraak forceren. Ngonge zag het niet zitten om te trainen met het eerste elftal en daarbij in de Belgische beloftencompetitie te spelen. 

Op het moment dat Jong PSV zich als mogelijkheid voor hem aandiende, was hij meteen enthousiast. ,,Ik heb nu gemerkt hoeveel weerstand je hier in Nederland als belofte krijgt”, zei hij vrijdagavond na de 3-1 zege van de Eindhovense beloften op FC Volendam. ,,Daar word je uiteindelijk alleen maar beter van.” De afgelopen weken merkte hij hoe groot het verschil tussen een beloftencompetitie en de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie is. Jong PSV ging een paar keer flink het schip in en revancheerde zich vrijdagavond met een goed optreden in vooral de tweede helft tegen FC Volendam. De zege werd mede gedragen door Ngonge, die twee keer scoorde (waarvan eenmaal vanaf de stip). ,,Voor mij is het heel mooi dat ik hier nu veel wedstrijden kan spelen en leren. Natuurlijk hoop ik op meer, maar ik focus me voorlopig gewoon op spelen in dit team en probeer de ploeg waar ik kan te helpen.” 

Bij het eerste elftal is er nogal wat concurrentie voor de aanval, maar Ngonge kijkt daar niet naar en is als gezegd bezig met het moment van nu. PSV heeft bij zijn huurovereenkomst een koopoptie bedongen en kan hem dus overnemen, maar hij wil zijn voeten laten spreken. Vrijdagavond was dat zeker het geval en onderscheidde hij zich op een positieve manier bij Jong PSV. Niet alleen door de goals, maar ook door een paar aardige individuele acties. De andere goal werd gemaakt door Yorbe Vertessen, de spits die na lang blessureleed op de weg terug is. 

De penalty van Jong PSV wilde Ngonge per se nemen. Hij benutte de open kans feilloos. ,,Ik voelde me goed en vond dat het mijn penalty moest worden. Misschien was dat niet helemaal oke omdat er een lijstje is, maar goed. De bal moest binnen en dat gebeurde gelukkig ook.” Trainer Peter Uneken zei na afloop dat Ngonge en zijn ploeggenoot Robin Schoonbrood het samen uitstekend opgelost hadden. 

PSV