Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © BSR Agency

De Graafschap-trainer De Jong: ‘Durf en lef tonen tegen PSV’

De Graafschap is niet van plan om zich zondag (12.15 uur) in het uitduel bij titelkandidaat PSV volledig in te graven. De Doetinchemse eredivisionist houdt in Eindhoven vast aan het vertrouwde concept met drie aanvallers.

,,Wij gaan zoveel mogelijk uit van eigen krachten. We gaan ons niet aanpassen aan PSV’’, zei De Graafschap-trainer Henk de Jong vrijdag, gevraagd naar de intenties voor de wedstrijd tegen de nummer twee van de eredivisie.

Afwezigen

De Jong mist in het Philips Stadion wel twee steunpilaren. Centrumverdediger Ted van de Pavert en middenvelder Azor Matusiwa zijn geschorst. De trainer liet vrijdag nog niets los over zijn opstelling. Maar Frank Olijve lijkt zich te kunnen opmaken voor een basisrentree op het middenveld. Lars Nieuwpoort is als linksbenige verdediger de meest logische vervanger van Van de Pavert. Maar ook zijn broer Sven Nieuwpoort geldt als een optie voor het hart van de defensie.

,,Het wordt een zware pot", zei De Jong. ,,Maar het mag geen schoolreis worden. Ik wil een team zien dat lef en durf toont, dat voor een resultaat gaat. Met SC Cambuur speelde ik ooit eens met 0-0 gelijk bij PSV. Wij werden op voorhand gezien als eenvoudige prooi op hun feestavond (PSV vierde zijn honderdjarig bestaan, red.), maar daar werkten we niet aan mee. Er liggen altijd kansen.”

Beloning

De Jong houdt zich vast aan het gelijkspel van vorige week tegen subtopper AZ (1-1). ,,Zij voetbalden een stuk makkelijker. Maar we gaven weinig weg. De gelijkmaker voelde als een beloning en liet zien dat wij ook tegen zulke clubs punten kunnen pakken.”

Dat PSV nog volop in de titelstrijd zit, interesseert De Jong niets. De Eindhovense club is gebaat bij een grote overwinning. ,,Voor ons telt alleen de strijd tegen degradatie”, zei de Friese coach. De Graafschap staat op de zestiende plek. De achterstand op FC Emmen, dat vrijdagavond op bezoek gaat bij hekkensluiter NAC Breda, bedraagt twee punten. NAC heeft een achterstand van vijf punten. ,,Wij moeten zelf onze punten pakken.”

Vermoedelijke opstelling De Graafschap: Bertrams; Owusu, Straalman, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Olijve, Vet, El Jebli; Narsingh, Benschop, Burgzorg.

PSV