Volledig scherm
Mark van Bommel. © BSR Agency

De internationals keren terug, het watertanden kan beginnen bij de PSV’ers

Veel PSV’ers keren deze week terug in Eindhoven na de interlandperiode. Wat presteerden ze bij en met hun landenteams?

Alvorens Mark van Bommel morgen met PSV kan beginnen aan de trainingen voor een wedstrijdblok om van te watertanden, zal hij eerst de verhalen van alle teruggekeerde internationals aanhoren. De blessure van Érick Gutiérrez is voor hem zonder twijfel de grootste tegenvaller van de afgelopen anderhalve week hem en de opmars van Donyell Malen waarschijnlijk het mooiste nieuws. Hoe verging het de andere PSV-internationals?

Dat Malen zichzelf op de kaart zette, zagen Denzel Dumfries  en Jeroen Zoet bij Oranje vanaf de bank. Dumfries werd in het duel met de oosterburen gewisseld en keerde tegen Estland niet meer terug in het veld. Over de teamprestatie van de Nederlandse ploeg zal hij dik tevreden zijn, maar tegen de Duitsers werkte hij zelf niet zijn beste wedstrijd af.

Progressie

Zijn bijna absurde progressie in de afgelopen vijf jaar lijkt even tot stilstand gekomen, waarbij Dumfries nog altijd zijn zegeningen kan tellen. Dat hij vanuit een rol als amateur in 2014 inmiddels acht interlands op zijn naam heeft, is een door hemzelf afgedwongen voetbalwonder. Bij PSV kan hij de komende periode werken aan het verfijnen van zijn spel en proberen om nauwkeuriger te worden.

En Zoet? Hij speelde zijn laatste interland op 31 mei 2018 en hoefde ook deze periode niet in actie te komen. De goalie kan tevreden zijn dat hij een moeilijke fase de afgelopen weken bij PSV van zich af keepte, maar het verdringen van Jasper Cillessen bij Oranje wordt geen sinecure. Houdt elfvoudig international Zoet zijn niveau van de afgelopen weken bij PSV vast, dan maakt hij bij blijvend goede resultaten van Oranje grote kans om in 2020 zijn eerste grote toernooi te gaan meemaken.

Jeugdspelers

Naast de Nederlandse delegatie begroet Van Bommel ongetwijfeld een tevreden Ritsu Doan, die met Japan een oefenduel en officiële wedstrijd (tegen Myanmar) won. Michal Sadílek verloor met Jong Tsjechië van Jong Frankrijk (3-1) en verder was traditiegetrouw een groot aantal jeugdspelers van PSV actief in interlands. De Amerikaanse nieuweling Chris Gloster (19) speelde bijvoorbeeld in de basis bij een duel van Jong Amerika met Jong Japan (2-0) en is naar verwachting snel inzetbaar bij Jong PSV, waar hij nog geen wedstrijdminuten maakte.

Gloster speelt naar verwachting nog geen rol in de belangrijke drie weken die voor PSV volgen. Na de komende vier thuisduels (versus achtereenvolgens Vitesse, Sporting Portugal, Ajax en FC Groningen) is vermoedelijk al het nodige te zeggen over de kansen van de ploeg in dit seizoen.

De laatste aflevering van ‘Clubwatchers’ gemist? Bekijk 'm hier terug.

PSV