Volledig scherm
Marco van Ginkel ziet af in Tilburg. © ANP Pro Shots

Gerbrands haalt tegen wil en dank zijn gelijk, PSV verschiet van kleur

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV was afgelopen week boos op een woordvoerder van de gemeente Eindhoven. De communicatie-adviseur besloot alvast wat scenario's voor een huldiging van het team van Phillip Cocu door te nemen met de media.

Veel te voorbarig, zo vond Gerbrands. De ervaren voetbalbestuurder voelde zelf meermalen hoe flinterdun het verschil tussen hemel en hel in de eredivisie kan zijn. Een vandaag nog zichtbare roze wolk kan ook in de voetballerij in een mum van tijd van kleur verschieten, met geselende neerslag als gevolg.

Kampioensshirts

Zaterdag kon de baas van PSV -uiteraard tegen wil en dank - zijn gelijk halen. De koploper werd compleet vernederd in Tilburg, na een week waarin het in Eindhoven al ging over festiviteiten en kampioensshirts. Voor het eerst in 53 jaar verloor de club in de competitie met vijf goals verschil. Een ongelooflijke en ongekende sof. De trap naar het kampioenschap leek simpeler te betreden dan een keukenkrukje, maar de praktijk is vaak een stuk weerbarstiger, zoals in elke sport. De laatste pijl, de laatste meters, de laatste worp, de laatste zet en de laatste punten? Ze zorgen overal en altijd voor extra druk en een aparte spanning. Speelt PSV zoals het in de tweede helft in Tilburg acteerde, dan pakt het deze competitie geen punt meer. Wat een verschil met de formatie die twee weken geleden zo overtuigend over Feyenoord heen denderde en eerder dit seizoen Vitesse en FC Utrecht op hun eigen grond oprolde.

Het matte PSV zette zichzelf compleet voor schut in Tilburg, waar na de historische Europese zeperd tegen Osijek opnieuw de zwarte pagina's in de geschiedenisboeken open konden. Zelfs Cocu kwam superlatieven tekort om de collectieve wanprestatie van PSV te veroordelen. De man van regelmaat en relativering zocht naar woorden om de 'schande' te verklaren en analyseren. Zo'n smadelijke nederlaag had hij in zijn carrière als coach nog nooit hoeven slikken. Niet mathematisch en ook niet zo kansloos. Daarbij past nederigheid en afkeuring, vond Cocu.

Verlamd

PSV liet Willem II al voor rust veel te lang zijn gang gaan en onderbrak lange fases van balbezit maar niet. Na rust brak het lijntje en was er niets meer over van de ploeg die dit seizoen vaak geluk had én afdwong. De voltallige verdediging knoeide erop los, de organisatie viel weg en het verlamde PSV was aan de bal onrustiger en slordiger dan een degradatiekandidaat. Nicolas Isimat-Mirin, Daniel Schwaab en Joshua Brenet bezorgden de Willem II'ers een van de mooiste avonden in hun carrière. Op het middenveld kregen Bart Ramselaar en Marco van Ginkel geen poot aan de grond en Derrick Luckassen kwam er al helemaal niet aan te pas. Voorin was de aanval onmachtig en het meeverdedigen van Gastón Pereiro leek bij de 2-0 ook nergens op.

Het is voor PSV maar goed dat er in de eredivisie alleen strafpunten worden uitgedeeld aan clubs waar bestuurders gaten in de handen hebben of financiële malversaties plegen. De enige sanctie voor de PSV'ers bestond gisteren uit een extra sessie op het trainingscomplex tijdens de oorspronkelijke vrije dag. De koploper heeft gezichtsverlies geleden en moet nu laten zien dat de afgang een incident is geweest. De uitgangspositie blijft riant en met de terugkeer van Hirving Lozano en Jorrit Hendrix staat er volgende week een ander elftal. PSV hoopt dat het duel van zaterdag als een mysterie in de boeken gaat. Een onverklaarbare mispeer in een seizoen dat zonder al te veel wonderen gewoon op het bordes van het gemeentehuis eindigt. Op welke datum? Dat zal de leiding van PSV een zorg zijn.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

    Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

    Arjen Robben vertrekt aan het eind van dit seizoen na een prachtige periode bij Bayern München en is dan 35,5 jaar. Na zes (!) kampioenschappen op rij pruttelt de motor van ‘FC Hollywood’ in Zuid-Duitsland, waar de ex-international dit seizoen aantoont nog altijd een hoog niveau te kunnen halen. Bayern staat in de Bundesliga inmiddels negen punten achter op koploper Borussia Dortmund. Geen onoverbrugbaar gat, maar wel een enorme kloof.

PSV