Volledig scherm
Doelman Jeroen Zoet van PSV doneerde maandagmorgen een automatische externe defibrillator (AED) aan zijn oude club in Veendam: VV Veendam 1894. © REUTERS

Jeroen Zoet doneert AED aan zijn eerste club in Veendam: 'Apparaat kan levens redden'

Doelman Jeroen Zoet van PSV doneerde maandagmorgen een automatische externe defibrillator (AED) aan zijn oude club in Veendam: VV Veendam 1894. De Groninger hoopt dat daarmee in de toekomst levens gered kunnen worden van mensen die een hartstilstand krijgen. Hij vraagt hiermee ook aandacht voor het project BuurtAED. 

Voor Zoet op zijn vijftiende naar PSV kwam, woonde hij in Veendam. Maandagmorgen werd het apparaat officieel door hem geïnstalleerd, waarna hij de reis naar het Nederlands elftal maakte. Zoet schenkt zijn club een zogeheten BuurtAED. Buren kunnen op internet via de internetsite BuurtAED.nl samen geld inzamelen om zo'n apparaat op te hangen. Producent Philips en De Hartstichting denken dat jaarlijks zo'n 2.500 levens gered kunnen worden als er in ons land massaal apparaten opgehangen worden.

Het bedrijf en de organisatie vroegen maandag opnieuw aandacht voor het tegengaan van overlijden na een hartstilstand. In maart gebeurde dat ook al, toen Marco van Ginkel en video-analist Wim Rip van PSV een AED installeerden in Wageningen, de woonplaats van Rip. Hij werd eind vorig jaar tijdens FC Groningen-PSV getroffen door een hartstilstand en kon dankzij kundige medische hulp en ter plekke beschikbare apparatuur worden gered. 

PSV