Het Philips Stadion.
Volledig scherm
Het Philips Stadion. © ANP

KNVB krijgt te horen: eredivisie valt buiten verbod op bijeenkomsten

De sportcompetities in Nederland vallen niet onder het coronabeleid van de overheid om evenementen en bijeenkomsten in Nederland te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop van eredivisie, eerste divisie en het amateurvoetbal wordt pas een besluit genomen in aanloop naar 6 april. Als het betaalde voetbal voor 1 juni al wordt hervat, dan zal dat voor lege tribunes gebeuren. 

Er heerste gisteren onduidelijkheid of de nieuwe overheidsmaatregelen ook golden voor de sport. Vandaag verschafte het ministerie van VWS duidelijkheid aan de KNVB: het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen is ongewijzigd gebleven en loopt dus tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was. De voetbalbond houdt zo nog een sprankje hoop dat de competities in het betaalde- en amateurvoetbal nog kunnen worden uitgespeeld.

De bond werkt nu met drie scenario’s:
• Competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek)
• Competities worden uitgespeeld na 30 juni
• Competities worden niet uitgespeeld

De KNVB praatte de profclubs vandaag via een videoverbinding bij over de gevolgen van de aangescherpte richtlijnen van de overheid. Voor sport blijven de eerdere maatregelen voor corona gelden. Voor 6 april wordt bekeken of en wanneer er weer wedstrijden kunnen worden gespeeld. Tot dan blijven alle sportclubs en sportvoorzieningen dicht. Sporten in openbare ruimte is alleen toegestaan met maximaal drie mensen, die minimaal 1,5 meter afstand van elkaar nemen.

De UEFA heeft nog het standpunt dat alle competities voor 1 juli afgewerkt moeten worden, ook omdat er dan veel contracten van spelers aflopen. De KNVB heeft echter begrepen dat de Europese bond aan plannen werkt om langer door te voetballen. In dat geval hebben alle bonden die bij de UEFA zijn aaneengesloten langer de tijd om hun competities af te werken.