Volledig scherm
Mark van Bommel tijdens AZ-PSV. © BSR Agency

Mark van Bommel is hard voor PSV en zichzelf: ‘Geen prijs is niet goed genoeg’

PSV pakte dit seizoen geen prijs en dus is het voetbaljaar voor Mark van Bommel niet goed. Daarvoor hoeft de coach niet te evalueren. 

Bij winst op Heracles evenaart PSV vanavond het beste thuisseizoen ooit (49 punten uit 17 thuisduels in een seizoen) en stopt de teller in de eredivisie op 83 punten. Luuk de Jong kan topscorer worden, PSV kan misschien nog op of boven de honderd treffers komen en heeft de minste tegengoals geïncasseerd. Mooie cijfers, maar de club koopt er wat betreft de titelkansen geen droog brood voor en eindigt op de ondankbare tweede plek. 

Een stek die wel gewoon de poort opent naar de Champions League-voorrondes, waarin PSV liefst zes duels moet spelen om in het hoofdtoernooi te spelen. ,,Je kunt er een mooi en lang verhaal van wel twee pagina's van maken, maar we hebben geen prijs", gaf Van Bommel gisteren aan. ,,Als je met 65 punten kampioen wordt, heb je het goed gedaan. Zo werkt het ook. Maar als je geen prijs hebt gehaald, heb je het niet goed gedaan. Het gaat erom dat je op het eind van je carrière kunt zeggen dat je prijzen hebt gewonnen.” Van Bommel wil bij PSV blijven en benadrukte dat er geen concrete aanbiedingen zijn. Op 18 juni begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer, op 23 juli is de eerste grote afspraak in de tweede ronde van het toernooi om de Champions League. ,,Ik heb het hartstikke goed naar mijn zin bij PSV. Er zijn veel geruchten en als er niks concreet is, kan ik er geen antwoord op geven.” 

Cruciale waarde

De trainer wil dat Luuk de Jong tegen Heracles topscorer wordt en zou het mooi vinden als hij een aantal van dertig goals zou halen. ,,Dan betekent het dat wij minimaal twee keer scoren, dat is alvast meegenomen.” Gaat hij voor komend seizoen opnieuw snel met kernspelers om tafel, om te zorgen dat ze willen blijven? Vorig jaar belde Van Bommel meteen voor zijn aanstelling met Jeroen Zoet, Luuk de Jong en Steven Bergwijn omdat hij hen van cruciale waarde voor PSV achtte. ,,Natuurlijk praten we erover. Het gaat om de spelers. Als zij tevreden zijn, is de kans groot dat ze blijven. Wij willen zowat iedereen graag binnenboord houden en een zo goed mogelijk elftal hebben staan. De jongens zijn volgens mij allemaal dik tevreden over de manier hoe we voetballen en met elkaar omgaan. Er is een goede wisselwerking, waarbij we elkaar de waarheid kunnen zeggen en ook direct kunnen zijn en dat van elkaar accepteren.” 

Volgens Van Bommel is er een duidelijke lijn van voetballen, is er visie en kan hij de spelers onderdeel maken van zijn ideeën. ,,Dan is de noodzaak om weg te gaan niet hoog. Je speelt voetbal om prijzen te winnen en bij PSV kun je daarom meedoen. Er zijn wel altijd wat mutaties. Hoeveel het er zijn, is nu niet te zeggen. Dat ligt er ook aan voor wie er belangstelling is.” 

PSV