Volledig scherm
Luuk de Jong © BSR Agency

PSV wacht opnieuw een zomer vol transfergekrakeel, een overzicht

Nu de strijd om de belangrijkste prijzen in de competitie is beslist, heeft zaakwaarnemer Fulco van Kooperen de stormbal gehesen en is de transfermarkt dinsdagnacht officieus geopend. Officieel gebeurt dat altijd pas op 1 juli, maar clubs kunnen natuurlijk al met elkaar spreken en overeenkomsten sluiten. Na een bericht in De Telegraaf over interesse van Ajax in Steven Bergwijn gaat het in de voetballerij tot 1 september weer voor een belangrijk deel om speculeren en transfereren. PSV zal zich door Ajax niet op stang laten jagen, dat werd dinsdag wel duidelijk. 

Zoals bijna elk seizoen, staat PSV ook nu voor de nodige onzekerheden. Vorig jaar bleek in Eindhoven hoe onvoorspelbaar een transferzomer kan lopen, met een totale verandering van de technische staf bij PSV, een aantal wijzigingen in de belangrijkste managementposten en stevige veranderingen in de selectie. Hoe het dit jaar zal gaan? We lopen alvast door alle linies heen en plaatsen wat kanttekeningen bij de huidige situatie bij PSV, dat begin juli de zaken op orde moet hebben. Op 23 of 24 juli wacht de eerste grote afspraak in het nieuwe seizoen, in de tweede voorronde van het toernooi om de Champions League. 

Volledig scherm
Lars Unnerstall © Geert van Erven/Soccrates

Keepers

Voorlopig aan boord: Jeroen Zoet (2021), Lars Unnerstall (2021), Yanick van Osch (2020), Mike van de Meulenhof (2020), Youri Roulaux (2020), Kyan van Dorp (-), Maxime Delanghe (2020)
Weg: Room (transfervrij)
Waarschijnlijk weg: Koopmans (2020), Jurjus (2021), beiden verhuur/verkoop

Veel zal de komende transferperiode (opnieuw) afhangen van Jeroen Zoet. De vaandeldrager van het Eindhovense keepersgilde verlengde vorig jaar zijn contract tot de zomer van 2021. Zoet heeft weliswaar niet het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug, maar dat betekent niet dat PSV geen vertrouwen meer in hem zal hebben. Integendeel zelfs. Zoet is jaren een vaste waarde geweest, een gewaardeerd lid van de A-selectie en het zal van de biedingen en interesse afhangen of er voor hem nu wel een buitenlands avontuur in zit. De doelman staat best open voor een stap, maar voelt zich ook prettig bij PSV en weet dat hij altijd speelt, tenzij Lars Unnerstall hem op trainingen en in oefenduels het vuur aan de schenen gaat leggen. Of de Duitser, die veel indruk heeft gemaakt bij VVV, daadwerkelijk ‘beter’ is, valt nog maar te bezien. Keepen in het mede dankzij Unnerstall op voetbalgebied al twee jaar rustige Venlo is iets anders dan in Eindhoven, waar ieder foutje meteen voor een lawine aan (soms meedogenloze) reacties zorgt.

Unnerstall neemt de plek in van Eloy Room en Mike van de Meulenhof blijft tot de winterstop de derde keeper van PSV, nu Yanick van Osch nog geblesseerd is. Youri Roulaux en de nu nog contractloze Kyan van Dorp kunnen samen met hem bij Jong PSV keepen en Maxime Delanghe zal komend seizoen bij PSV onder 19 normaal gesproken eerste goalie worden.  Voor de dit seizoen al verhuurde Hidde Jurjus (De Graafschap, contract tot 2021) en Luuk Koopmans (MVV, contract tot 2020) is het bij een status quo niet zinvol om komend seizoen in Eindhoven actief te zijn. Zij kunnen niet meer bij Jong PSV spelen en gezien hun leeftijd is verhuur of verkoop logisch. 

Volledig scherm
Denzel Dumfries © BSR Agency

Verdedigers

Aan boord: Dumfries (2023), Viergever (2022), Angelino (2023), Sainsbury (2021), Teze (2021), Daverveld (2020)
Nu al weg: Schwaab (transfervrij), Paal (was verhuurd, gaat naar PEC Zwolle)
Waarschijnlijk weg: Behich (2022)- verkoop, Luckassen (2022) - verkoop/verhuur, Obispo (2021) - verhuur

PSV moet het aanstaande vertrek van Daniel Schwaab op zien te vangen met een nieuwe basiskracht. Tal van opties zijn de afgelopen periode de revue gepasseerd, waarbij de naam van Edson Álvarez lang rondzong. Een naam die door interne functionarissen al is ontkracht als potentiële versterking, vanwege het erg hoge prijskaartje. 

PSV zal er naar verwachting alles aan doen om de backs Angelino en Denzel Dumfries te behouden, tenzij er voor hen echt enorm hoge bedragen worden geboden. De twee vleugelverdedigers zijn nog maar een seizoen in Eindhoven en kunnen volgend voetbaljaar eventueel oogsten. Ook Nick Viergever zal blijven en is de eerste optie voor de linkerkant van het defensieve centrum. Trent Sainsbury lijkt de optie voor nog een jaar als ‘derde man’. Hij voldeed in de duels waarin hij dit seizoen speelde. Derrick Luckassen mag na zijn niet geslaagde huurtransfer naar Hertha BSC in principe vertrekken.

PSV moet niet alleen in de rechterkant van het centrum in de defensie investeren, maar ook in vervangers bij blessures en schorsingen van de basisspelers. Australiër Aziz Behich wil na dit seizoen in principe weer vertrekken en is teleurgesteld omdat hij nauwelijks in actie is gekomen. Hij heeft dat zelf in het beperkte aantal duels dat hij speelde overigens ook niet afgedwongen, om maar een understatement te gebruiken. Met name in de verloren bekerontmoeting met RKC maakte hij een bizar slechte indruk, maar Behich kan zich enigszins verweren met het argument dat hij geen ritme had door de Keuken Kampioen Divisie-regels. Hij mocht daardoor niet spelen bij Jong PSV. 

Voor PSV lijkt het verstandig om een nieuwe linksback achter Angelino aan te trekken.
Jordan Teze kan zich in de voorbereiding bewijzen als optie twee voor de rechterkant en is eventueel ook inzetbaar in het centrum van de defensie. Daarvoor zou hij wellicht als vierde optie kunnen dienen, bij verhuur van Armando Obispo. Dat jonge talent van PSV is dit seizoen veel te weinig aan spelen toegekomen en moet nu echt vlieguren in de eredivisie gaan maken. De jonge Tijn Daverveld (19) lijkt de enige verdediger van Jong PSV’er met een enigszins reële kans om in de voorbereiding met de A-selectie mee te gaan trainen. 

Volledig scherm
Ryan Thomas, voorheen spelend bij PEC Zwolle, in duel met Andrés Guardado. © Pim Ras Fotografie

Middenveld: 

Aan boord: Thomas (2022), Sadílek (2020+1-jarige optie), Rosario (2023), Ihattaren (2022) 
Weg: Ramselaar (2021) - verkoop
Waarschijnlijk weg: Mauro (2022) - verhuur, Rigo (2020) - verhuur/verkoop
Vraagteken: Hendrix (2021), Pereiro (2020), Gutiérrez (2023), Lonwijk (2019)

Een linie met nog veel vraagtekens voor komend seizoen, waarbij PSV mogelijk ook enige verversing wil. PSV krijgt met Ryan Thomas in principe een voetballende versterking voor de defensieve posities op het middenveld terug, maar afgewacht moet uiteraard worden hoe hij na zijn kruisbandblessure terugkeert. Met Michal Sadílek, waarmee PSV ver is in contractbesprekingen, is er ook een controlerende middenvelder voorhanden. Daarnaast heeft Pablo Rosario zich kort geleden tot 2023 aan PSV verbonden. Zij zullen net als het creatieve talent Mohamed Ihattaren (contract tot 2022) bij PSV blijven. 

PSV zal zich moeten afvragen hoe het verder moet met de invulling op de meest aanvallende positie op het middenveld, nu geen van de beschikbare nummers tien een constant seizoen wist te draaien. Bart Ramselaar wil weg en zal vermoedelijk voor een iets lager bedrag dan in de winter weg kunnen (1,5 a 2 miljoen euro). De talenten Dante Rigo en Mauro Júnior moeten meer gaan spelen en komen vanaf nu normaal gesproken in aanmerking voor verhuur en in het geval van Rigo misschien wel voor verkoop, als hij zijn contract niet verlengt. 
Vraagtekens voor komend seizoen zijn Jorrit Hendrix, Gastón Pereiro, Érick Gutiérrez en de jonge Justin Lonwijk. Na een mindere fase en minder speeltijd bij PSV zal Hendrix zijn knopen tellen en zich afvragen of het tijd is voor een vertrek. Of er voor hem een interessant bod komt, is onduidelijk. 

Bij Pereiro is het afwachten wat zijn zaakwaarnemer Paco Casal wil en of hij de situatie rondom zijn nog maar kort lopende contract op de spits gaat drijven. Er is interesse voor de Uruguayaan, maar Casal mikt mogelijk op een transfervrij vertrek in 2020, waardoor voor Pereiro een rol op de tribune zou kunnen dreigen. Voor Érick Gutiérrez geldt dat zijn avontuur in Eindhoven op een teleurstelling is uitgelopen en met een gebrek aan speeltijd en het waarschijnlijke vertrek van Hirving Lozano is het de vraag of hij er veel voor voelt om te blijven. Voor de jonge Justin Lonwijk geldt dat zijn contract afloopt en dat hij moet kiezen tussen PSV en een buitenlandse aanbieding. Blijft hij, dan zal hij normaal gesproken in de voorbereiding net als Daverveld gaan meetrainen bij de A-selectie. 

Volledig scherm
Luuk de Jong © BSR Agency

Aanval: 

Aan boord: Malen (2020), Aboukhlal (2020), Gakpo (2023), Piroe (2022), Lammers (2021), Romero (2023), Thomas (2020), Madueke (2021), Vertessen (2022)
Waarschijnlijk weg: Lozano (2023), Bergwijn (2022), Laursen (2020)
Vraagteken: De Jong (2021)

Of Luuk de Jong volgend seizoen opnieuw trek heeft om bij PSV voorin de kar te trekken, is de grote vraag. Het is logisch dat PSV er alles aan gaat doen om hem te behouden. De topscorer was dit seizoen immens belangrijk voor PSV en heeft met 28 goals een ongekende productie op zijn naam. Komt er een buitenlandse club met een goed bod en wil hij er zelf naar toe, dan kan PSV dat gezien het recente verleden bijna niet weigeren. De Jong heeft nog een contract tot 2021 en zal dan wel gewoon meerdere miljoenen op moeten leveren. 

Zijn besluit en de eventuele interesse voor hem zal zeer bepalend zijn voor de transferperiode van PSV, waar Sam Lammers in principe terugkeert. Een ander type spits dan de kopsterke en immer wilskrachtig ogende De Jong. Lammers is de tweebenige centrumaanvaller die rond de zestien gevaarlijk is met zijn schoten en in de kleine ruimte goed uit de voeten kan. De combinatie De Jong-Lammers kan voor PSV ook nog een aardige optie zijn.

Dat Hirving Lozano en Steven Bergwijn weggaan, is in principe ingecalculeerd bij PSV. Bergwijn mag niet naar Ajax, meldde PSV dinsdag en de vraag is of hij en zijn management dat standpunt volledig accepteren. Achter hen staan in Eindhoven de talenten Donyell Malen en Cody Gakpo klaar, maar Malen moet nog wel een krabbel zetten onder een nieuw contract. Malen liet zelf onlangs doorschemeren dat dat in orde komt en intern bij PSV rekent ook iedereen daarop. Achter hen staat weer Zakaria Aboukhlal klaar, die ook zijn contract nog moet verlengen. De talenten Yorbe Vertessen, Nigel Thomas en Noni Madueke staan bij PSV onder 19 alweer klaar om in de toekomst door te breken. De verwachting is niet dat Nikolai Laursen, dit seizoen verhuurd aan het Deense Brøndby, nog terugkeert. 

Joël Piroe heeft onlangs zijn contract al verlengd en is een van de alternatieven voor de spitspositie, net als Maxi Romero. Als PSV hen allebei aan boord houdt zullen teleurstellingen ontstaan, al kunnen Romero en Piroe beiden nog enkele jaren in Jong PSV spelen. Piroe zou misschien nog verhuurd kunnen worden en de vraag is of Romero na al zijn blessures nu dan eindelijk ‘aan de praat’ raakt. PSV heeft in ieder geval één nieuwe vleugelaanvaller nodig op het moment dat Bergwijn en Lozano allebei vertrekken. Wie PSV eventueel wil aantrekken bij een geslaagde transfer van beide spelers, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de club open staat voor nog een jaar Arjen Robben, als hij bij PSV zijn loopbaan wil afsluiten.

PSV