Volledig scherm
René (links) en Willy van de Kerkhof. © © ANP

René van de Kerkhof: 'PSV zal volgende week geladen zijn'

Een incident of de bevestiging van matig spel? PSV-icoon René van de Kerkhof denkt dat PSV het nog moeilijk gaat krijgen, maar verwacht aanstaande zaterdag ook een 'geladen' PSV tegen VVV. 

De grote vraag is of de veegpartij van Willem II tegen PSV van zaterdag de kwetsbaarheid van PSV bevestigt of slechts een incident is. Het bekendste voorbeeld van een eenmalige valse noot in een successeizoen is natuurlijk PSV - FC Wageningen van december 1977. Trainer Frans Körver had een aantal PSV'ers met vakantie-artikelen zien lopen en maakte daarmee bij de Wageningers het idee los dat er een bekerstunt mogelijk was. Het werd misschien wel de grootste verrassing in de PSV-geschiedenis: 1-6 luidde het eindoordeel in het voordeel van de middenmoter in de eerste divisie.

René van de Kerkhof was er namens PSV bij en won dat seizoen met zijn club de titel en UEFA Cup. ,,In de competitie is zoiets ons nooit overkomen", zei hij. ,,In de Europa Cup (tegen Saint-Étienne, 6-0) hebben we ook een keer een enorme draai om de oren gehad. Totaal niet bij de les en dan krijg je dat soort dingen. Ik vond PSV tegen Willem II ongelooflijk slap spelen, dat heb ik van deze ploeg nog niet eerder gezien."

Donder

In 2012 kreeg het PSV van Fred Rutten thuis met 2-6 een pak op de broek van FC Twente, ook zo'n historische nederlaag. Acht dagen later stuurde PSV de trainer na twee nieuwe ketsers de laan uit en bleek de historische nederlaag de bevestiging van een crisis. Van de Kerkhof denkt dat het zover nu niet hoeft te komen, al wordt het volgens hem nog moeilijk om kampioen te worden. ,,Je kan maar beter één keer met 5-0 op je donder krijgen dan een paar kleine nederlagen op rij lijden. Na zo'n uitslag ben je de volgende wedstrijd als het goed is zo geladen, dat er zomaar een grote overwinning kan volgen."

Het stugge collectief van VVV moet zaterdag dienen als 'revanchemaal'. Daniel Schwaab liet al weten dat de Venlonaren zich kunnen opmaken voor een PSV dat op zoek gaat naar eerherstel. ,,Dit moet zo snel mogelijk rechtgezet worden", zei de verdediger. Over een paar weken hoopt hij te kunnen zeggen dat de nederlaag een incident was in een verder gladjes verlopen eredivisieseizoen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV