Romario komt naar Eindhoven als Koning Carnaval in de optocht

Oproep + Video + pollEINDHOVEN - ‘Sou-za Faria, Souza Faria’ klinkt het volgende week ongetwijfeld weer in Eindhoven. Romario de Souza Faria, het Braziliaanse wonderkind, keert terug in Eindhoven. Niet in de spits bij PSV maar in de traditionele optocht tijdens carnaval volgende week zaterdag. 

Als ‘Koning Carnaval’ rijdt Romario op 2 maart op zijn eigen carnavalswagen door het centrum van de stad waar hij zijn grote doorbraak als voetballer beleefde. Een aantal supporters wordt uitgenodigd om Romario op zijn wagen te vergezellen. Een dag eerder is er ook al een programma waar PSV-hoofdsponsor Energiedirect.nl een aantal klanten, businesspartners en supporters uitnodigt voor een ontmoeting met de wereldster. 

Quote

Romario was meteen enthousi­ast om te komen, helemaal toen we vertelden dat het hier dan carnaval is

Jorrit Pijlman, Energiedirect.nl

De komst van de inmiddels 53-jarige Romario is geregeld door de sponsor. ,,We wilden dit jaar met carnaval iets speciaals doen voor de fans”, vertelt marketingdirecteur Jorrit Pijlman van Energiedirect.nl. ,,En als je denkt aan carnaval en PSV kom je al snel uit bij Romario. Bij de club waren ze enthousiast en via de lijntjes die ze daar nog hebben kwamen we uiteindelijk in contact met Romario. Hij was meteen enthousiast om te komen, helemaal toen we vertelden dat het hier dan carnaval is.” 

Dat blijkt wel uit video waarin Romario vanuit zijn eigen carnavalsstad Rio zijn komst aankondigt. Met ‘Hallo Nederland, hallo vrienden van PSV’, laat hij zien het Nederlands nog niet verleerd te zijn. Wat de sponsor betaald heeft voor zijn komst, wil Pijlman niet zeggen. ,,Maar je ziet aan Romario dat hij het niet alleen voor het geld doet. Zijn ogen fonkelen als hij over PSV praat. Hij wenst de spelers zelfs nog succes voor de wedstrijd tegen Feyenoord.” 

98 goals in 109 wedstrijden

Alweer bijna 26 jaar geleden scoorde Romario voor het laatst in een officiële wedstrijd voor PSV. Op 15 mei 1993 maakt hij in de 44ste minuut de 0-4 in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Zijn 98ste in 109 competitiewedstrijden. In de zomer die volgt vertrekt de Braziliaan naar het Barcelona van Johan Cruijff. Een jaar later wordt hij met Brazilië wereldkampioen. Romario was een wereldvedette met een gebruikshandleiding want tussen de vele doelpunten die hij maakte was Romario vaak ‘een beetje moe’. Steevast te laat wandelde hij voor de training de kleedkamer binnen. Romario miste de samba van zijn geboorteland en dook nog wel eens onder in het Eindhovense nachtleven. Ook na zijn tijd bij PSV bleef ‘O Baixinho’ (het kleintje) regelmatig terugkomen in Eindhoven. Bij vrienden die hij hier had gemaakt. Als voetballer stopte hij pas in 2010. Inmiddels zit hij al jaren in de politiek.   

Zelf was Energiedirect.nl-directeur Pijlman tien jaar oud toen Romario vertrok bij PSV. ,,Voor mij is hij het icoon van de club en ik vind het bijzonder om hem straks te ontmoeten. Natuurlijk doen we dit voor de supporters maar zelf maak ik ook wel even een foto hoor.” Als Romario tenminste op tijd is. 

Oproep - Meet & Greet

Vijf seizoenen speelde Romario de pannen van het dak in Eindhoven, tussen 1988 en 1993. Ook buiten het veld verwierf hij faam in deze regio. Wat zijn uw herinneringen aan Romario? Staat u met hem op de foto, dronk u een biertje met hem in het café of heeft u een andere bijzondere anekdote? Laat het ons weten. Uit de inzendingen kiest de redactie van het ED een winnaar. Die wordt met een introducé uitgenodigd voor een ‘Meet & Greet’ met Romario op vrijdag 1 maart in Eindhoven.

Poll

Koning Carnaval Romario zal de optocht in Eindhoven een stuk aantrekkelijker maken

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
2129 stemmen
Romario passeert Berry van Aerle tijdens een galawedstrijd in 2002.
Volledig scherm
Romario passeert Berry van Aerle tijdens een galawedstrijd in 2002. © Jurriaan Balke

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.

PSV