Volledig scherm
Timo Baumgartl, Steven Bergwijn en Jorrit Hendrix verloren donderdagavond met ruime cijfers met PSV in Lissabon. © BSR Agency

Van Bommel vindt dat PSV snel moet leren omgaan met tegenslag

Was de wedstrijd tegen Sporting Portugal van donderdagavond een kansloze exercitie voor PSV? ,,Het werd kansloos door twee situaties in het begin”, zei trainer Mark van Bommel na de 4-0 nederlaag tegen de nummer vier van Portugal. ,,Ik denk dat het anders nog anders had kunnen uitpakken. Het zijn twee goals en we spelen tegen een goede en ervaren ploeg. Dan wordt het moeilijk om drie keer te scoren, want we wilden winnen. Door het begin liepen we achter de feiten aan.”

Hoe nu verder met PSV? ,,We zijn uit Europa en moeten zondag winnen”, aldus Van Bommel. ,,Ik ben niet bang voor consequenties. Ik heb vertrouwen in mijn spelers en in mezelf.” 

Stabieler worden

Vorig jaar verloor PSV in Europees verband ook een keer met 4-0, toen van FC Barcelona. Nu heette de tegenstander dus Sporting. ,,Die wedstrijden kun je niet met elkaar vergelijken, zoals je vorig seizoen en dit seizoen niet met elkaar kunt vergelijken. Met Luuk de Jong, Angelino en Chucky Lozano als vertrekkers zijn we 50 goals en 20 assists kwijt. Dat moeten we opvangen. De groep is instabieler dan vorig seizoen, dat zie je bijvoorbeeld tegen Heerenveen. Dan is het verval weer heel groot. We willen zo stabiel mogelijk wedstrijden spelen en daar zijn we naar op zoek. We hebben een hele jonge groep en stel dat je met deze selectie drie of vier jaar verder bent. Dan hebben ze meer ervaring. Donyell Malen zit nu in zijn eerste jaar als basisspeler, Bruma is bezig aan zijn eerste jaar bij PSV, Mo Ihattaren is zeventien en een fantastische speler, waarvan we niet kunnen niet verwachten dat hij de boel bij de hand neemt. Steven Bergwijn is onze topspeler, hij doet het goed. Pablo Rosario staat voor het tweede jaar in de basis. Jorrit Hendrix en Nick Vieregever zijn wel ervaren, maar voor Michael Sadílek is het weer zijn eerste jaar in de basis. Timo Baumgartl speelde vorig seizoen nog bij VfB waar hij mocht winnen en hier moet hij winnen. Voor Denzel Dumfries is het pas zijn tweede jaar in de basis en Lars Unnerstall staat voor de derde keer onder de lat bij ons.”

Van Bommel wil dus graag bouwen, maar zal onderweg ook moeten presteren zo beseft hij. ,,In het begin van het seizoen verliezen we in de Champions League helaas, maar die tweestrijd hadden we ook kunnen winnen. Dat was een wedstrijd waarin het soms met 120 kilometer per uur naar voren en naar achteren ging. Daarna hadden we een goede fase, veertien keer niet verloren en wonnen we veel, Dan denk je dat we op de goede weg zijn, maar vallen er rode kaarten tegen FC Utrecht en AZ en verlies je. Daarna zijn er blessures en schorsingen en is het elftal niet stabiel genoeg. .Daar zijn we wel volop mee aan de slag gegaan. De trainingen waren open en dus was te zien hoe de groep elke dag met heel veel plezier en inzet traint. Wij hebben een jonge groep die wel zo snel mogelijk moet leren om te gaan met tegenslag. Wanprestatie? Als je 4-0 verliest, dat is niet best in Europa. Qua resultaat misschien een wanprestatie. Het heeft echter niks te maken met de inzet.”

Hoe kan PSV de zaken weer stabiel krijgen? ,,We moeten gewoon in gesprek blijven en de dingen blijven analyseren. Zo stabiel mogelijk de spelers het veld insturen. Je blijft altijd afhankelijk van de uitvoering en tegenstander, maar onze selectie heeft zeker ook kwaliteiten.”

  1. PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

    PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

    Het kon niet uitblijven. Zoals een beursgenoteerd bedrijf in turbulente economische omstandigheden een winstwaarschuwing afgeeft, zo moest ook de leiding van PSV deze week na een aantal belabberde sportieve prestaties met de billen bloot. In dit soort dingen is het zakenleven soms best te vergelijken met topsport. Wie zijn doelen niet haalt, legt verantwoording af aan aandeelhouders respectievelijk supporters. Falen is balen, het is niet anders.

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
10163 stemmen