Volledig scherm
Harry Kane scoort tegen PSV. © Getty Images

Waarom het geen schande is dat PSV verloor van ‘The Harry Kane Team’

Doelpuntenmachine KaneHet fenomeen Harry Kane maakte gisteren eigenhandig een einde aan de Europese aspiraties van PSV. De ploeg van trainer Mark van Bommel leek het gevaar van de Engelsman onder controle te hebben, tot hij in de slotfase tweemaal toesloeg. En dat is geen schande.

Quote

Nooit eerder scoorde iemand liefst dertien keer in zijn eerste veertien Champions Lea­gue-wedstrij­den.

Door Tim Reedijk

Onzichtbaar. Op Nederlandse tv werd met die term nog maar eens benadrukt dat HurriKane in de tang zat bij de verdienstelijk spelende Daniel Schwaab en Nick Viergever. Maar zo gaat dat met sluipmoordenaars. Soms zie je ze niet, maar juist dan zijn ze des te dodelijker. Met twee late doelpunten, waarvan de laatste met een beetje hulp van Viergever en Trent Sainsbury, velde Kane gisteravond PSV (2-1). Daarmee bezegelde hij de vrijwel zeker lijkende Europese exit van de Eindhovenaren.

Dat uitgerekend Kane dat deed voor Tottenham Hotspur, is niet vreemd in een elftal dat door Pep Guardiola ook wel eens snerend ‘The Harry Kane Team’ werd genoemd. Met zijn twee doelpunten van gisteravond loopt hij alweer bijna één-op-één (!) in de Champions League. Nooit eerder scoorde iemand liefst dertien keer in zijn eerste veertien Champions League-wedstrijden.

Volledig scherm
Het moment van de gelijkmaker van Harry Kane tegen PSV. © Getty Images

Zijn gemiddelde van 0,93 doelpunten per Champions League-duel is een hoger moyenne dan van wie dan ook in de historie van het toernooi. Achter hem komt Lionel Messi (0,83) en vlak daarna Cristiano Ronaldo en Ruud van Nistelrooy (0,77) – al moet daarbij wel worden aangetekend dat dat trio veel meer wedstrijden in de Champions League speelde. Maar niets wijst erop dat Kane, die met zijn 25 jaar zijn beste jaren waarschijnlijk nog voor zich heeft, dit tempo niet nog jaren kan aanhouden. Eerder lijkt het de vraag, als Kane Spurs trouw blijft, of die ploeg zich wel jaarlijks kan kwalificeren voor het toernooi.

Kane, kind van de club en geboren in de Londense wijk Chingford, rijgt de goals ook aaneen in de Premier League. Liefst 114 doelpunten maakte hij in 164 doelpunten, waarmee hij op jonge leeftijd al op de achttiende plek staat van de lijst met topscorers aller tijden in de Premier League. Ter illustratie: nummer twee Wayne Rooney eindigde op 208 goals in zestien seizoenen. Dit is pas het vijfde volwaardige seizoen van Kane waarin hij praktisch alles speelt. In februari van dit jaar werd Kane de 27ste deelnemer van de ‘club van 100' in de Premier League. Alleen Alan Shearer (124 tegenover 141 van Kane) had minder wedstrijden nodig om op de grens van honderd doelpunten te komen.

Maar het spreekt in het voordeel van Kane dat hij in de Premier League al heeft bewezen zijn moyenne jaarlijks behoorlijk te kunnen opschroeven. Over de afgelopen vier seizoenen scoorde hij telkens wat meer. Van 21 doelpunten in het seizoen 2014/2015, het jaar van zijn doorbraak, groeide hij door naar 25 een jaar later. Weer een seizoen verder eindigde hij op 29 en alsof dat niet goed genoeg was, sloot hij de afgelopen jaargang af met liefst dertig doelpunten. Dit jaar staat hij op zes goals in elf wedstrijden, maar gezien de koelbloedigheid waarmee hij gisteren PSV over de knie legde, zal dat aantal snel omhoog gaan. 

Of hij nu onzichtbaar speelt of niet.

Bekijk hier de samenvatting van Tottenham Hotspur - PSV met de twee goals van Kane:

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.