Volledig scherm
De PSV-ers, met voorop Jorrit Hendrix, protesteren bij scheidsrechter Kuipers tegen de gele kaart na de schop van Ajacied Mazraoui teren Angelino. Later zou de VAR ingrijpen en rood adviseren aan Kuipers. © Pim Ras Fotografie

‘Zonder VAR was PSV zondag mogelijk kampioen geweest’

Zonder ingrijpen van de afgelopen zomer in gebruik genomen video-assistent-scheidsrechter had PSV op dit moment de ontknoping van de eredivisie ingegaan als koploper. Dat blijkt uit het resultaat van een analyse van de NOS en databedrijf Opta Sports.

Drie punten zou de ploeg van Mark van Bommel meer hebben gepakt dan Ajax, blijkt uit de analyse. Wat zou betekenen dat PSV bij puntverlies van Ajax, aanstaande zondag, kampioen had kunnen worden. Het duel tussen VVV en Ajax, in speelronde 2, blijkt cruciaal te zijn geweest.

In Venlo vielen twee beslissingen van de VAR in het voordeel van Ajax uit. Zo werd de openingstreffer van Martin Samuelsen in de eerste helft geannuleerd, terwijl de brilstand nog op het scorebord stond. Arbiter Kevin Blom werd na interventie van de VAR overtuigd van een overtredingen van Samuelson.

In de ultieme slotfase kende Blom aan de andere kant een strafschop toe. De arbiter miste een overtreding van Roel Janssen op Klaas-Jan Huntelaar, maar de VAR gaf Blom het advies om de beelden nog eens te bekijken. De daaropvolgende strafschop van Dusan Tadic betekende een 0-1 zege, in plaats van een krappe nederlaag.

De VAR is ingevoerd om arbitrale dwalingen in het voetbal te beperken. Liefst 108 keer hebben scheidsrechter tot dusverre videobeelden teruggekeken op advies van de VAR. In 83 van de gevallen draaide de arbiter van dienst zijn beslissing om. Daaruit blijkt dat het advies van de VAR meestal opgevolgd wordt. “Het draait om het eerlijker en sportiever en eerlijker maken van het spel. De cijfers lijken dat te ondersteunen.”

Na de invoering van de VAR is het aantal gegeven strafschoppen en rode kaarten drastisch gestegen. Er werden op advies van de video-arbiter 21 extra penalty’s uitgedeeld. Daarnaast werden er achttien rode kaarten meer gegeven.

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen