Volledig scherm
Team Hoondert in de bivak. © BN DeStem

Hoondert beleeft zwaarste etappe ooit in Africa Eco Race

De negende etappe van de Africa Eco Race telde 340 kilometer, maar Adwin Hoondert had er 400 op de teller staan. Buiten dat was de etappe in het Chinguetti-gebied in Mauretanië de zwaarste die Hoondert zich voor de geest kon halen. ,,Ik heb vandaag meer duinen gezien dan in drie keer Dakar”, meende de Zeeuwse coureur.

De organisatie had 100 kilometer duinen beloofd, maar in de beleving van Hoondert moest het veel meer geweest zijn. ,,Het was alleen maar zand en duinen, duinen, duinen. Tjonge jonge, wat een duinen. Het was echt een leuke dag. Ik heb genoten. Van mij mag het zo elke dag.” Behalve zwaar door de duinen en het extreem zachte zand was de etappe ook qua navigatie moeilijk. Eén keer zaten Hoondert, zijn Bredase navigator Jac Gillis en monteur Wilko Hoefnagels uit Asten helemaal verkeerd. 

Een heel eind uit de route reed Hoondert zijn DAF bovendien hartstikke vast in het zand. Terwijl ze stonden te scheppen, landde de helikopter van de organisatie bij ze. ,,Die kwam ons even de weg wijzen terug naar de route. Maar je kunt dat ding niet bijhouden en zeker niet op het pad waar wij verzeild waren geraakt. Alleen maar gaten en kuilen. Eigenlijk kon het niet, maar we moesten wel. Uiteindelijk zijn we toch weer op de juiste route terecht gekomen en we hebben zelfs het waypoint gehaald.”

Met een tijd van 7 uur en 52 minuten kwam Hoondert als zesde truck over de finish. Omdat hij ook de hoge duinen had gedaan, kreeg hij een beloning van een half uur bonustijd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispubliek

    Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispu­bliek

    De Zweedse popgroep Abba zong het in 1980 al luid en duidelijk: 'The winner takes it all'. Bouwe Bekking weet er alles van. De Nederlandse schipper van Team Brunel heeft de eindzege in de Volvo Ocean Race (VOR) voor het grijpen. Maar hetzelfde geldt voor Mapfre (Spanje) en Dongfeng (China). De boot die van deze drie kanshebbers komend weekeinde als eerste aankomt in finishplaats Den Haag, schrijft de dertiende editie van de zeilrace om de wereld op zijn naam.