Volledig scherm
Joan Barreda. © EPA

Smits verliest anderhalf uur, etappezege gehavende Barreda

Dakar RallyJoan Barreda heeft de zevende etappe in de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. De Spanjaard had dik vijf uur nodig voor de 425 kilometer lange proef tussen La Paz en Uyuni in Bolivia. Maikel Smits uit Schijndel had ruim anderhalf uur meer nodig dan etappewinnaar.

Smits reageert: ,,Het eerste stuk ging best goed. Totdat ik omviel op een duintje en mijn motor met geen mogelijkheid overeind kreeg. Op die hoogte (4000 meter) is alles zwaar en de minste inspanning is ineens een enorme opgave. Ik heb er een paar minuten naar staan kijken en toen nog een keer geprobeerd. Dat lukte, maar het ging zeker niet vanzelf.”

De Spaanse winnaar was allerminst blij met zijn dagsucces. Barreda klaagde na afloop over een pijnlijke knie. ,,Ik kan niet eens op mijn been staan en ik denk dat mijn knieschijf is gebroken. Ik zie niet zo gauw hoe ik de rally kan voortzetten'', zei de Honda-rijder, die na 300 kilometer ten val kwam en hard op zijn knie landde. ,,De pijn was heftig en ik moest steeds langzamer rijden.''

Volledig scherm
© Photo News
  1. Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispubliek

    Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispu­bliek

    De Zweedse popgroep Abba zong het in 1980 al luid en duidelijk: 'The winner takes it all'. Bouwe Bekking weet er alles van. De Nederlandse schipper van Team Brunel heeft de eindzege in de Volvo Ocean Race (VOR) voor het grijpen. Maar hetzelfde geldt voor Mapfre (Spanje) en Dongfeng (China). De boot die van deze drie kanshebbers komend weekeinde als eerste aankomt in finishplaats Den Haag, schrijft de dertiende editie van de zeilrace om de wereld op zijn naam.