Volledig scherm
Ton van Genugten op archiefbeeld. © EPA

Van Genugten derde in vijfde etappe Dakar Rally

Ton van Genugten is in de vijfde etappe van de Dakar Rally op de derde plaats geëindigd bij de trucks. De Eerselse bestuurder van een Iveco gaf in de ruim 260 kilometer lange proef door Peru bijna dertien minuten toe op etappewinnaar Edoeard Nikolajev.

De Rus boekte zijn tweede dagsucces op rij en verstevigde zijn koppositie in het algemeen klassement. Hij heeft al bijna een uur voorsprong op zijn eerste belager, de Argentijn Federico Villagra. Van Genugten is ook de beste Nederlander bij de trucks op de achtste plaats.

De vijfde etappe was opnieuw een zware. ,,In het tweede deel zaten bovendien was tricky stukken wat navigatie betreft. Wij zijn een paar minuutjes verloren met zoeken, maar er zullen er genoeg zijn die daar veel tijd hebben verspeeld”, aldus Van Genugten.

Hoe groot de suprematie van Nikolajev in de rally is, bewees hij tijdens de etappe. Zijn Kamaz-truck kwam vroeg in de proef op de zij te liggen, maar de Rus raakte niet in paniek. Hij liet zijn vrachtwagen weer rechtop kantelen en gaf vervolgens vol gas door de zandduinen. Zij voorsprong aan de meet op de nummer twee, de Wit-Rus Sjarjei Vjazovitjs, bedroeg 6.23 minuten.