Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © AP

Erdogan wil af van niet bestaande stedenband met Rotterdam

updateDe Turkse president Erdogan wil dat de stad Istanboel haar zusterband met Rotterdam verbreekt. Een wonderlijke wens, want er is helemaal geen stedenband. 

Volgens de Turkse krant Hürriyet heeft premier Yildirim daar desondanks opdracht voor gegeven. 

Aanleiding is de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije over het tegengehouden bezoek van twee ministers afgelopen weekeinde. Een van hen, minister Kaya van Familiezaken, werd weggestuurd toen ze het Turkse consulaat in Rotterdam binnen wilde gaan.

Onder Turkse Rotterdammers die stonden te wachten om haar toespraak te horen, ontstonden rellen. De politie greep in. Erdogan verliest zichzelf sindsdien in krachttermen en scheldkanonnades. 

Volgens Erdogan is het 'onmogelijk om met zulke mensen' een stedenband te hebben. Rotterdam meldt dat er afgelopen jaren goed contact is geweest met Istanboel maar dat er nooit sprake is geweest van een stedenband. ,,Die bestaat niet.’’

Amsterdam

Mogelijk verwisselt de boze Turk Rotterdam met Amsterdam. De hoofdstad heeft een samenwerkingsverband met Sisli, een deelgemeente van Istanboel. ,,Wij hebben niets gehoord uit Sisli en zijn tevreden met de samenwerking. We werken samen op het gebied van mensenrechten, cultuur en gezondheid,’’ zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Zo ging een Amsterdamse delegatie vorige zomer naar Sisli om te helpen om ook daar een Gay Pride van de grond te tillen. Een betoging tegen een verbod op een Gay Pride werd hardhandig uiteengeslagen. 

Nijmegen

Eerder werd bekend dat de Turkse stad Gaziantep burgemeester Hubert Bruls van zusterstad Nijmegen in een brief heeft gevraagd de handelswijze van de Nederlandse regering te veroordelen. Doet Bruls dat iet, dan verbreekt Gaziantep de stedenband.

Bruls is niet van plan om de Turken ook maar een millimeter tegemoet te komen. ,,Ik zoek wel een andere danspartner,’’ zei hij vanochtend. Andere gemeenten met Turkse zustersteden, zoals Almelo, hebben niets gemerkt van een bekoelde relatie.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.