Volledig scherm
© Hein de Kort

Welke school na groep 8? ED brengt de schoolkeuzegids

Voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. John van den Oetelaar, hoofdredacteur van ED, vertelt over deze special.

Volledig scherm
John van den Oetelaar. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nog maar een jaar geleden hielpen we onze zoon met het kiezen van zijn middelbare school. Hij deed het op gevoel. De school om de hoek voelde te koud. Hij koos uiteindelijk voor een school op 12 kilometer afstand. De transitie van het leventje op de vertrouwde, kleine basisschool (ook al om de hoek) naar de immense school waar hij voor gekozen had, viel hem niet licht. Eigenlijk is hij nog steeds aan het wennen. Zelf plannen, een plek vinden in een nieuwe sociale omgeving: alles ging op zijn kop, nieuwe kaarten werden gedeeld, het viel allemaal niet mee. Dat zal voor meer kinderen zo zijn, vermoed ik.

Vroeger fietste ik naar dezelfde school, door weer en wind. En ik had er een tijdlang ook nog een krantenwijk bij. Dat was eigenlijk geen probleem, maar nu ik hem zo vroeg in de ochtend, nog donker, op zijn fiets zag stappen vond ik hem eigenlijk nog veel te jong daarvoor. Gek.

En nu moet zijn zusje. Die wil ook al niet naar de school om de hoek. Die school ziet eruit als een ziekenhuis, vindt ze. We gaan er kijken, maar de kans dat ook zij verder weg gaat, is groot. Dat ze kiest voor dezelfde school als haar broer zit er ook niet echt in. De gewenningsperiode, gepaard met de nodige strubbelingen en met emotie doorspekte analyses over hoe de enorme hoeveelheden huiswerk het voorheen voortkabbelende leven verpesten, hebben het aanvankelijke enthousiasme over die school getemperd. En daar gaan we dus weer, een hele stroom open dagen ligt voor ons. We zullen sturen, proberen te overtuigen, maar houden vast aan wat we ons ooit voorgenomen hebben: ze kiezen zelf, of dat nu met het verstand is of op gevoel.