Teun Toebes uit Best won prijs na prijs dit jaar, maar studeert stug door.
Volledig scherm
Teun Toebes uit Best won prijs na prijs dit jaar, maar studeert stug door. © FotoMeulenhof

Teun Toebes uit Best won prijs na prijs dit jaar en prikkelt het positieve

TERUG IN HET NIEUWSBEST - De George Maduroprijs, de Visionairs Award én Brabander van het jaar 2019. Het kan niet op voor Bestenaar Teun Toebes.

Ondertussen studeert en werkt hij stug door en steekt hij ook nog eens 40 uur vrijwillig per week in zijn Stichting sTeun en Toeverlaat om mensen met dementie ‘geluksmomenten’ te geven.

Al die erkenning, natuurlijk vindt hij het geweldig. Het opent deuren, zelfs de deur naar het torentje van Mark Rutte die Teuns silent disco-initiatief als briljant betitelde. Ook werd zijn video over conducteur René (88) bekeken door de minister-president en de leden van het departement. ,,Ik kreeg de dag na het bezoek aan de minister-president een bericht van zijn raadsadviseur dat na het kijken van de video een gesprek over dementie is ontstaan”, vertelt Toebes nu. Maar toch is dat niet wat hem het meest is bijgebleven. ,,Dat was het moment waarop ik Lenie meenam naar Vlissingen, naar de zee en haar vriendin Dien. Toen die twee elkaar zagen stond ik huilend van ontroering achter de camera. Dat moment staat voor altijd op mijn netvlies gebrand. Het werd me wéér duidelijk hoeveel wij voor mensen met dementie kunnen betekenen door oprecht aandacht te besteden.”

Vanuit zijn stichting sTeun en Toeverlaat organiseert hij activiteiten. ,,Ik heb een hele drukke agenda, maar ik voel geen druk”, verklaart hij. ,,Ik heb geen businessplan, ik weet dat ik ook zonder dat een positieve verandering teweeg kan brengen. Omdat ik doe wat ik heel graag wil doen: me inzetten voor een samenleving waarin iedereen een plekje heeft en mee kan blijven doen.”

Hoop

Toebes is blij verrast door het grote enthousiasme dat jongeren tonen als het gaat om ouderenzorg. Dat geeft hem veel hoop voor de toekomst. ,,Ze zien mijn YouTube-filmpjes, zien hoeveel plezier er is en hoeveel we voor mensen kunnen betekenen. Het werken in de zorg is zwaar maar de momenten waarop je echt iets voor iemand kunt betekenen zijn zó waardevol. Ik denk dat ik dat duidelijk weet over te brengen. Daarom houd ik ook hoop op goede zorg in de toekomst.”

Positief zijn staat hoog in het vaandel, negativiteit levert volgens hem niks op. In De Jonge 100, de lijst van honderd meest inspirerende en veelbelovende jongeren van Nederland, won hij de award in de categorie Visionairs en stond hij naast andere winnaars als Snelle en Frenkie de Jong. ,,Dat was wel een wow-moment”, zegt hij met een lach. En dan ook nog de verrassing dat hij Brabander van het Jaar is geworden.

Wat er nog op de wensenlijst staat? Teun is gek op speciale brilmonturen, momenteel draagt hij er één die van zijn opa is geweest. Dus als mensen die over hebben? Graag. Maar voor zijn stichting? ,,Een rolstoelauto zou heel goed van pas komen.”