Volledig scherm
Alberto Contador (r) denkt te hebben gewonnen maar Cadel Evans (r) kwam als eerste over de finish op de Mûr de Bretagne in 2011. © AFP

Jacht op geel gaat door op Mûr de Bretagne

Waar de toprenners gisteren nog in dezelfde tijd finishten in Quimper, kan er met aankomst op de Mûr de Bretagne vanmiddag wel een gaatje geslagen worden. Zeker door de punchers. Reken dus maar dat er gejaagd zal worden op de gele trui van Greg van Avermaet.

Door Arjan Schouten

Phillipe Gilbert? Op drie seconden van het geel. Julian Alaphilippe? Zes tellen van de belangrijkste en commercieel meest interessante leiderstrui die het hedendaagse wielrennen kent. Gaat u er dus maar vanuit dat ze bij Quick-Step oorlog gaan maken in de finale van rit zes, met aankomst op de Mûr de Bretagne. Een steile strook asfalt omhoog, gemaakt voor rappe aankomers die ook omhoog kunnen, zoals Gilbert en Alaphilippe en nog een hele rits pure punchers. Denk aan Alejandro Valverde, Adam Yates, Daniel Martin en natuurlijk ook Peter Sagan. Maar gele truidrager Greg van Avermaet mag zelf ook niet kansloos worden geacht om in het geel gewoon te winnen. ,,Maar die klim is echt al wel de limiet voor mij’‘, vertelde Van Avermaet voor de Tour al aan Het Laatste Nieuws. ,,Twee kilometer á 6,9 procent is echt iets voor klimmers.‘’

Logische teksten van de Belg van BMC, maar helemaal gelijk heeft hij niet, zo leert de geschiedenis. De laatste keer dat de Tour naar de puist van Bretagne trok werd Van Avermaet zelf zesde, op tien tellen van winnaar Alexis Vuillermoz. Die Fransman van AG2R, toch ook geen echte klimgeit voor in het hooggebergte, haalde het toen net voor Daniel Martin. Van Avermaet volgde dus op tien tellen in een eerste groepje met de klassementstop en ook mannen als Sagan, Valverde en Bauke Mollema, die toen negende werd.

In 2011 was het in de vierde rit wel écht bal met de kandidaat eindwinnaars, toen de Mûr de Bretagne voor het eerst als finish in de Tour opgenomen was. Cadel Evans greep er toen de dagzege, voor Alberto Contador en Alexandre Vinkourov. Maar ook toen deden de punchers mee vooraan, zo behield Thor Hushovd er met zijn vijfde plaats zelfs tegen alle verwachtingen in de gele trui.

Ook vandaag zal het dus hoogstwaarschijnlijk weer een gevecht worden tussen de klassementsmannen en de eendagsspecialisten die we normaal in de Amstel Gold Race en de Ardennen vooraan zien. In de 181 kilometer lange rit, met start aan de kust in Brest, kunnen de heren op zestien kilometer van de streep vast oefenen op hun slotakkoord. Dan wordt de finish bovenop de Mûr de Bretagne op 293 meter hoogte alvast een eerste keer gepasseerd.

Volledig scherm
© Infografieken Nederland

Bekijk hieronder ook de voorbeschouwing: