Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meer of zekerder pensioen?

Voor gepensioneerden valt er voldoende te kiezen. Een hogere AOW, lagere ziektekosten, hogere ouderenkorting, elke partij draait aan de knoppen van het ouderenbeleid. Maar levert al dat gedraai ook iets op?

Ja, zo berekende het Centraal Plan Bureau. Bij vrijwel alle partijen stijgt de koopkracht van gepensioneerden de komende jaren. Alleen bij de SGP en Denk niet. Bij de SGP daalt de koopkracht zelfs met 0,5 procent als hun programma wordt uitgevoerd. Bij Denk gaan bejaarden er 0,3 procent op achteruit.

Koopkrachtkampioen
De koopkrachtkampioen is de SP. Daar gaan gepensioneerden er 2,2 procent op vooruit. Vooral omdat de aow met 10 procent wordt verhoogd en het eigen risico in de zorg wordt afgeschaft. De SP is niet flauw, ze geven op termijn 12 miljard per jaar extra uit voor de koopkracht van ouderen. Op gepaste afstand volgende PvdA (+ 1,4 procent) en GroenLinks (+ 0,8 procent).

De rest van de partijen zit tussen de 0 procent (VNL) en 0,4 procent (D66). 50Plus, de partij die opkomt voor de gepensioneerden staat niet in het rijtje. De partij weigerde het verkiezingsprogramma te laten doorrekenen door het CPB. Hoe realistisch de plannen zijn en hoe duur ze uitvallen is daarom niet te zeggen. Ook de PVV en de Partij voor de Dieren ontbreken daarom.

Ziektekosten
Veel partijen zoeken de koopkrachtverbetering voor ouderen in verlaging of afschaffing van het eigen risico bij de ziektekosten. Ook het verhogen van de ouderenkorting, een fiscale aftrekpost voor ouderen, is populair. De Vrijzinnige Partij is de enige die concreet voorstelt de pensioenen te verhogen. Dat wil ze doen door rekenrente op 3 procent te zetten.